Ναγκόρνο Καραμπάχ | Η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα σταματήσει να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου του 2024
Andreas Pogiatzi
Published on 28/09/2023 at 12:34

Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Αρτσάχ, ανακοίνωσε σήμερα την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.

Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του Αρτσάχ, του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση “όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων την 1η Ιανουαρίου 2024” και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, |η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται”.

Οι δυνάμεις του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ, υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε αυτές τις δεκαετίες το έδαφος αυτό, δεν επενέβη στρατιωτικά αυτή τη φορά, ανοίγοντας το δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αρχίσει μια μαζική έξοδο. Περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θυλάκου, έχουν διαφύγει μέσα σε μερικές ημέρες φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο καταστολής από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους.

Στο διάταγμα για τη διάλυση του Αρτσάχ, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Διαβάστε επίσης: Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία | Ξεκίνησαν οι συνομιλίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This