Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 93 αλλοδαπών σε δύο μέρες στη θαλάσσια περιοχή Σάμου και 28 σε Ρόδο και Χίο
Defence Redefined
Published on 30/08/2023 at 16:20

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησε το διήμερο 29 και 30 Αυγούστου, σε διάσωση συνολικά 93 αλλοδαπών οι οποίοι βρίσκονταν σε σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Σάμου, καθώς και σε διάσωση 12 ατόμων στη Ρόδο και 16 ατόμων στη Χίο.

Συγκεκριμένα, στις 29 Αυγούστου, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Σάμου, πλησίον «ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ» ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων. Το περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δεκατριών αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ η λέμβος καταστράφηκε. 

Επίσης, την ίδια μέρα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στο πλαίσιο περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου έναντι Καρλοβάσου, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων. Άμεσα το πλήρωμα του Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή 27 συνολικά αλλοδαπών και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου, ενώ τρεις εκ των ανωτέρω διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.

Την ίδια μέρα, στις 29 Αυγούστου, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου, πλησίον του οικισμού «ΚΟΚΚΑΡΙ», ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων. Το σκάφος προέβη στην περισυλλογή 36 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί καταστράφηκε. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, για να μεταφερθούν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. 

Στις 30 Αυγούστου, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον του Ακρωτηρίου Πράσσου, ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων. Το περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή 17 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε. Προανάκριση για τα περιστατικά διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Επίσης, την ίδια μέρα, η Λιμενική Αρχή Χίου, ενημερώθηκε για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους (α.λ.σ.) με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή «Αγία Κυριακή» ν. Ψαρών. Άμεσα στo σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου με τη συνδρομή στελεχών Αστυνομικού Σταθμού Ψαρών, εντόπισαν στην ευρύτερη θαλάσσια και χερσαία περιοχή, συνολικά δέκα έξι (16) αλλοδαπούς (15 άνδρες και 01 γυναίκα). Ακολούθως, Ν/Γ σκάφος προέβη στην περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών και τους μετέφερε με ασφάλεια σε λιμένα ν. Χίου ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ν. Χίου. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 19χρονος, για παράβαση του άρθρου 29 παρ. 5 του Ν. 4251/2014 (Υποχρεώσεις ιδιωτών και υπαλλήλων – Κυρώσεις), ο οποίος περίμενε τους αλλοδαπούς κατά την αποβίβασή τους με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου τους στον ελλαδικό χώρο επ’ αμοιβή, ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.760,00 €.

Επίσης, στις 30 Αυγούστου, οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Σύμης, ενημερώθηκαν για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Σύμης. Στην περιοχή έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ένα Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία εντόπισαν ένα ακυβέρνητο ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Άμεσα το Περιπολικό πλοίο ξεκίνησε την περισυλλογή και διάσωση συνολικά 12 ατόμων (όλοι άνδρες), καλά στην υγεία τους. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Ρόδου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε. Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Πηγή: Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Διαβάστε επίσης: Πτώση drone HERON 1 της FRONTEX που επιχειρούσε με το Λιμενικό Σώμα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This