ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Λιβύη | Συγκρούσεις δίχως τέλος – Οι τελευταίες εξελίξεις σε διαδραστικό χάρτη
Defence Redefined
Published on 22/05/2020 at 16:01

Μετά την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Al-Watiya, από τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), οι εξελίξεις στην Αφρικανική χώρα είναι αλυσιδωτές. 

Η πτώση της βάσης, κόστισε σημαντικά στις δυνάμεις του αποκαλούμενου Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χάφταρ, αφού μαζί με αυτήν, κατέρρευσε ολόκληρο το δυτικό μέτωπο των περιοχών που έλεγχε ο Χάφταρ και περιήλθαν στην κατοχή της Κυβέρνησης του Φαγέζ αλ- Σάρατζ. Η βάση ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού από αυτή οι δυνάμεις του LNA μπορούσαν να πλήξουν αριθμό στόχων γύρω από την πρωτεύουσα και τις παραθαλάσσιες πόλεις (βλέπετε χάρτη). 

Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη, πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. 

Η βάση περιήλθε στην κατοχή των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, το 2014 και η ανακατάληψη τους στις 18 Μαΐου από τον GNA, έθεσε τέλος στις ελπίδες του πρώτου για έλεγχο της Δυτικής Λιβύης. 

Διαβάστε επίσης: Ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης στρατηγικής σημασίας Al Watiya ανακοίνωσε ο GNA στην Λιβύη

Μετά την πτώση της βάσης, ακολούθησε ένα ντόμινο απωλειών για τον LNA και τον Χαλίφα Χάφταρ. Την αμέσως επόμενη ημέρα, 19/05 οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), κατέλαβαν δύο πόλεις από τις δυνάμεις του LNA,  κοντά στα σύνορα της Τυνησίας. 

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πυρών, οι εναπομείναντες δυνάμεις του LNA στην δυτική Λιβύη, τράπηκαν σε συντεταγμένη υποχώρηση. Ο LNA, σχετικά με την απώλεια της βάσης Al-Watiya και των πόλεων Tiji και Bader, ανακοίνωσε πως αυτές εγκαταλείφθηκαν στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου και ότι ο εξοπλισμός που έμεινε πίσω και έπεσε στα χέρια του GNA, ήταν απαρχαιωμένος. Τα βίντεο ωστόσο από το εσωτερικό της βάσης τα οποία δείχνουν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Pantsir-S1 στα χέρια του GNA τον διαψεύδει.

Μετά και την κατάληψη των δύο συνοριακών πόλεων, οι δυνάμεις του GNA, προχώρησαν και στην κατάληψη της πόλης Asabi’a, η οποία αποτελούσε ακόμα ένα προπύργιο του στρατάρχη Χαφτάρ. Το τελευταίο οχυρό του LNA στην δυτική Λιβύη, είναι η πόλη Tarhuna, η οποία αποτελεί ορμητήριο των δυνάμεων του Χαφτάρ κατά της Τρίπολης και της Μισράτας (βλέπετε χάρτη). 

Στις 20 Μαΐου, ο LNA, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του που βρίσκονται νότια της Τρίπολης θα υποχωρήσουν 2 χιλιόμετρα, για να διευκολύνει τις συνθήκες για τους κατοίκους της Τρίπολης στο τέλος του Ραμαζανιού. Την ίδια μέρα, η Tarhuna βρέθηκε κάτω από τα καταιγιστικά πυρά του GNA. Παράλληλα, κάτω από καταιγιστικά πυρά, βρίσκονται και οι δυνάμεις του LNA που υποχωρούν από το δυτικό μέτωπο και τις προσφάτως καταληφθείσες πόλεις. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα οι απώλειες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, είναι πολύ μεγάλες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο υλικοτεχνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που απορρέουν από διεθνή μέσα και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις 18 Μαΐου, καταστράφηκαν γύρω στα 9 με 10 συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 του LNA από τα τουρκικά Bayraktar TB2 και τα ικανότερα ANKA-S (SiHA) τα οποία ανήκουν στην κατηγορία MALE (Medium Altitude Long Endurance).  

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές ως προς την έκβαση του πολέμου, αφού προβλέπεται πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο αρχηγός της αεροπορίας του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Saqr al-Jaroushi, δήλωσε την Πέμπτη πως  “πρόκειται να δείτε τη μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση στην ιστορία της Λιβύης τις επόμενες ώρες”, και ότι “όλες οι τουρκικές θέσεις σε όλες τις πόλεις είναι νόμιμοι στόχοι για τα αεροσκάφη μας και καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά από αυτούς”. 

Οι δηλώσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από την Τουρκία, η οποία δια μέσου του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, διαμήνυσε πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που στοχοποιηθούν οι Τουρκικές θέσεις στην Λιβύη από τον LNA. 

Μάλιστα, χθες Παρασκευή 21/05, αρκετά αεροσκάφη, φέρεται να έφτασαν στην Λιβύη από την Συρία, πιθανόν για να εμπλακούν στις επιχειρήσεις του LNA. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, τουλάχιστον 6 MiG 29s και δύο Sukhoi 24s συνοδευόμενα από δύο ρωσικά SU-35 έφτασαν από την Συρία στην βάση Al Jufrah (βλέπετε χάρτη) . Την ίδια μέρα, ένα αεροσκάφος C-130 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε στην Μισράτα (βλέπετε χάρτη).

Αναμένεται να δούμε την εξέλιξη της εμφύλιας εμπόλεμης σύρραξης στην Λιβύη, αφού όπως όλα δείχνουν και παρά τις μεγάλες απώλειες του Χαλίφα Χάφταρ και του LNA, έπονται αιματηρές συγκρούσεις. 

Η ομαδα της DEFENCE ReDEFiNED θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει σχετικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This