Κύπρος | Το συντομότερο η λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Defence Redefined
Published on 10/04/2023 at 17:50

Στόχος είναι να προχωρήσουν το συντομότερο με τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και υπάρχει εισήγηση όπως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας να είναι ο Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει προσχέδιο στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, όπως συμφωνήθηκε και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο και αναμένει εισηγήσεις και προτάσεις από τους αρχηγούς για να προχωρήσει στην υλοποίηση και αυτής της πράξης που είναι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ακόμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα που είναι το συντομότερο, για να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση και η εφαρμογή του, ενώ σε πρώτη φάση αυτό που υπάρχει ως προς την εισήγηση είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας να είναι ο Διοικητής της ΚΥΠ και στην πορεία θα τροχοδρομηθεί η ολοκλήρωση αυτού του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο, που περιγράφει τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους του ΣΕΑ, έκτασης 4 σελίδων, ενώ αυτό προσδιορίζεται ως ένα κρατικό όργανο, ένας μηχανισμός με συμβουλευτική, σχεδιαστική και συντονιστική αρμοδιότητα, το οποίο θα συσταθεί και θα λειτουργήσει για να καλύψει ένα διαχρονικό κενό.  

Διαβάστε επίσης: Κύπρος – Ελλάδα | Ανακοίνωσαν πολιτικό όργανο διαβούλευσης αμυντικής συνεργασίας

Οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ:

  • Θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, και, μέσω του Προέδρου, το Εθνικό Συμβούλιο, για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της άμυνας, και εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της διακυβέρνησης καθώς και της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.
  • Θα αναλύει και σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας προς έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα Άρθρα 54 σε συνδυασμό με το Άρθρο 50 του Συντάγματος, καθώς και των εφαρμοστικών αυτής πολιτικών και παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών και όλων των άλλων κρατικών πολιτικών και αποφάσεων, στον βαθμό που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
  • Κατ’ εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας, και με οδηγίες πάντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συντονίζει σε συνεχή βάση, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί, τα αρμόδια όργανα του Κράτους, τα οποία καταπιάνονται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
  • Θα αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με όμοια σώματα άλλων χωρών.
  • Θα υποβάλλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατηρήσεις, εισηγήσεις ή και εναλλακτικές προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητας του ΣΕΑ.
  • Θα είναι υπόλογο αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ΣΕΑ θα συσταθεί με απόφαση, αρχικά, του Υπουργικού Συμβουλίου και αργότερα, το καθεστώς του θα ρυθμιστεί με Νόμο της Βουλής, οπότε θα πρέπει να προβλεφθούν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό τα αναγκαία εξειδικευμένα κονδύλια για την λειτουργία του. 

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης – Μητσοτάκης | Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

Η δομή του ΣΕΑ  θα αποτελεί αυτοτελή διοικητική μονάδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Της διοικητικής μονάδας τους ΣΕΑ θα προΐσταται ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που διορίζεται προς τούτο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Νοείται ότι τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΕΑ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα είναι ο Διοικητής της ΚΥΠ.

Ο αρχικός σχεδιασμός για της σύνθεση του Συμβουλίου έχει ως εξής: 

  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Υπουργός Εξωτερικών 
  • Υπουργός Άμυνας
  • Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
  • Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας
  • Διοικητής ΚΥΠ
  • Αρχηγός ΓΕΕΦ 
  • Αρχηγός της Αστυνομίας

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι Υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι, και άλλα  πρόσωπα τα οποία ως εκ της θέσεως ή των γνώσεων ή εμπειριών τους, θα συμμετέχουν σε συνεδρίες του ΣΕΑ, ύστερα από πρόσκληση, στις περιπτώσεις που ένα ή περισσότερα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης μιας συνάντησης το υπαγορεύουν, και μόνο για την συζήτηση αυτών των θεμάτων. 

Περαιτέρω, ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής θα καλείται και θα συμμετέχει στις συνεδρίες όταν σ’ αυτό θα συζητείται θέμα το οποίο σχετίζεται με το Κυπριακό και την διαπραγμάτευσή του.

Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα για την πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This