Κύπρος | Τελευταία συνεδρίαση υπό την Προεδρία της στο Φόρουμ ΟΑΣΕ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας
Defence Redefined
Published on 16/03/2024 at 10:11

Πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας (FSC) υπό την Προεδρία της Κύπρου στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Π. Λουκά.

Στη δήλωσή του, ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου υπέρ του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου, τα οποία δεν επιτρέπεται να αντικαθιστά η χρήση βίας. 

Αυτό αφορά επίσης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος όχι μόνο έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε βάρος της Ουκρανίας και του λαού της, αλλά επηρεάζει επίσης την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Ως Προεδρία OAΣΕ, η Κύπρος διοργάνωσε τέσσερις (4) Διαλόγους Ασφαλείας σε θέματα σχετικά με την εντολή του FSC, τα οποία καλωσόρισε η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων κρατών:

  • Ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση με επίκεντρο την παροχή βοήθειας στα θύματα
  • Ανθρώπινη Ασφάλεια σε ένοπλες διενέξεις με επίκεντρο την έμφυλη βία
  • Ασφάλεια και Περιβάλλον
  • «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και ενσωμάτωση διαστάσεων φύλου στην εκπλήρωση πολιτικο-στρατιωτικών δεσμεύσεων και δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ.

Στους διαλόγους συμμετείχαν πολυάριθμοι επιφανείς εμπειρογνώμονες ομιλητές. Μεταξύ αυτών η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με τη Διεθνή Ασφάλεια, η κα Celleste Wallander, oι Υπουργοί Περιβάλλοντος Κύπρου και Μάλτας, οι κυρίες Μαρία Παναγιώτου και Miriam Dalli, καθώς και η Επίτροπος της Κύπρου για την ισότητα των φύλων, κα Τζόζυ Χριστοδούλου. 

Της συμμετοχής τους είχε προηγηθεί εκείνη του Υπουργού Εξωτερικών, Δρ. Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Φόρουμ υπό την Κυπριακή Προεδρία τον Ιανουάριο 2024.

Στις καταληκτικές του δηλώσεις, ο κ. Ανδρέας Π. Λουκά αναφέρθηκε στον ΟΑΣΕ ως τη σημαντικότερη περιφερειακή πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, η οποία δημιουργήθηκε για την αποτροπή εμπόλεμων διενέξεων και την οικοδόμηση συνεργασιών. Ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης της πολυμέρειας και των αξιών, επί των οποίων θεμελιώνεται μία, βασισμένη σε κανόνες, διεθνής τάξη.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This