Κυπριακό | Κοινή γραμμή Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Defence Redefined
Published on 23/09/2023 at 16:56

Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Η κυπριακή πλευρά, που εντείνει τις προσπάθειές της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είχε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται ακριβώς στην ίδια γραμμή με την Κύπρο και θεωρεί ανάγκη τον διορισμό προσωπικότητας ως ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό, καθώς και τη σύγκληση τριμερούς διάσκεψης, προσθέτοντας πως δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Επεσήμανε πως υπάρχει και η αυριανή ημέρα, σημειώνοντας πως ο Γενικός Γραμματέας θα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού δεν έγινε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε εξάλλου και κάτι άλλο που του μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας ιδιαίτερης σημασίας, σχετικά με το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά.

Ερωτηθείς αν ο κ. Γκουτέρες έχει την πρόθεση για σύγκληση τριμερούς και θα απευθύνει πρόσκληση στον κ. Τατάρ αύριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως και ο Γενικός Γραμματέας βλέπει την ανάγκη του διορισμού μιας προσωπικότητας.

Διαβάστε επίσης: ΚΔ – ΗΠΑ | Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο κτίριο των ΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για τη στήριξή τους στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν την Παρασκευή οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποί τους στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Μόνιμους Αντιπρόσωπος για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα και από την ενεργοποίηση της ΕΕ. 

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των επεισοδίων στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ευχαριστεί τα πέντε Μόνιμα Μέλη για την στάση που τήρησαν στο θέμα αυτό μέσα από μια σαφή τοποθέτηση.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως κατά το γεύμα ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης πως αποφάσισε και θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους Τ/κ, με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών να του αναφέρουν πως αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει και το γεγονός πως αναλαμβάνει και παίρνει πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Σάντσεθ – Πρωτοβουλία για το Κυπριακό εξήγγειλε ο Ισπανός ηγέτης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This