Ισραήλ | Το “Fire Factory” των IDF
Defence Redefined
Published on 14/10/2023 at 16:21

Ο ισραηλινός στρατός έχει στο hi-tech οπλοστάσιο του ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (A.I), που ονομάζεται Fire Factory.

Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων και λήψης αποφάσεων, το οποίο χρησιμοποιείται για την επιλογή στόχων αεροπορικών επιδρομών και επεξεργασίας δεδομένων για διαφόρων ειδών στρατιωτικά logistics.

Επομένως, στο Ισραήλ δημιουργήθηκε ένας τομέας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως “εργαστήρια”. Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ συλλέγει και αναλύει δεδομένα από drones, κάμερες CCTV, δορυφορικές εικόνες, ηλεκτρονικά σήματα, διαδικτυακές επικοινωνίες και άλλες πλατφόρμες που συλλέγονται από τον στρατό. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

Φημολογείται μάλιστα ότι η ιδέα για το Waze, το λογισμικό χαρτογράφησης που αναπτύχθηκε από πτυχιούχους του στρατιωτικού τομέα πληροφοριών του Ισραήλ και πουλήθηκε στην Google για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, προήλθε από λογισμικό χαρτογράφησης που σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Είναι σαφές ότι το Ισραήλ έχει σειρά συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τα παλαιστινιακά εδάφη και τον πληθυσμό τους. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του δεν λειτουργούν αυτόνομα αλλά επιβλέπονται από στρατιώτες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για αεροπορικές επιδρομές ή άλλου είδους αποστολές. 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Τεχνητή νοημοσύνη με κάμερες και ντρόουν για την παρακολούθηση του πλήθους

Ο στρατός έχει επίσης υποστηρίξει εμμέσως ότι τα προγράμματά του ξεπερνούν τις ανθρώπινες αναλυτικές ικανότητες και ελαχιστοποιούνται έτσι τα λάθη που μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες απώλειες ζωής. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτά τα ημιαυτόνομα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα αυτόνομα συστήματα χωρίς επίβλεψη με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη αποφάσεων και τη χρήση βίας εναντίον ανθρώπων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ εξελίσσεται πέρα ​​από διεθνείς ή άλλους κανονισμούς, ενώ η ακριβής φύση των προγραμμάτων παραμένει μυστική. Μάλιστα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ονόμασαν την 11ήμερη επίθεσή τους στη Λωρίδα της Γάζας το 2021 τον πρώτο “πόλεμο AI” στον κόσμο. 

Το βέβαιο είναι ότι μέλλον του πολέμου της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή και λίγοι έχουν λόγο για το πώς εξελίσσεται.

Με πληροφορίες από: Naftemporiki

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία | Διεθνής σύνοδος στη Χάγη για τη θέσπιση κανόνων χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This