Ολλανδία | Διεθνής σύνοδος στη Χάγη για τη θέσπιση κανόνων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα
Defence Redefined
Published on 16/02/2023 at 13:26

Η πρώτη διεθνής σύνοδος για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα έχει ξεκινήσει στην Ολλανδία, με στόχο να τεθούν ρυθμιστικοί κανόνες στις “καταστροφικές” δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των ρομπότ.

Η έναρξη της συνόδου διεξάγεται στη Χάγη με τη συμμετοχή 50 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Στον στρατιωτικό τομέα η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αναγνώριση, την επιτήρηση και την ανάλυση μιας κατάστασης. Στο μέλλον θα μπορούσε να επιλέγει αυτόνομα τους στόχους, ελέγχοντας για παράδειγμα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών.

Η σύνοδος έχει ως στόχο να γίνει ένα πρώτο βήμα για την επιβολή κανόνων στη χρήση της στον στρατό, στα πρότυπα των διεθνών συμφωνιών για τα χημικά και τα πυρηνικά όπλα.

Στην Ουκρανία, ήδη παρατηρείται η επίδραση των νέων τεχνολογιών, όπως των UAVs και των κυβερνοεπιθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα.

Στη σύνοδο αυτή, που αποκαλείται REAIM (Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain) συμμετέχουν υπουργοί, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, επικεφαλής εταιρειών και ειδικοί στον τομέα αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This