Ισραήλ | Στους 1.200 οι νεκροί – Πιθανή έλευση δεύτερου αεροπλανοφόρου στην Αν. Μεσόγειο – Όλες οι εξελίξεις
Andreas Pogiatzi
Published on 12/10/2023 at 12:59

Στους 1200 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές αρχές, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

 «Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας – “Το καλύτερο σενάριο για εμάς” λέγει η Χαμάς – VIDEO

 Πάνω από 338.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας 

Περίπου 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Βίντεο: Πλάνα ενός F-16C Barak 2020 από την 101 Μοίρα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας οπλισμένο με μέγιστο φορτίο τεσσάρων GBU-31 JDAM.

Η Γερμανία, παραχωρεί δύο UAV ισραηλινής κατασκευής που μισθώνει για χρήση κατά της Χαμάς

Η Γερμανία έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις μισθώνουν «πέντε drones αυτού του τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκπαίδευση γερμανών στρατιωτικών» στο Ισραήλ, εξήγησε το υπουργείο.

Κατά τις πληροφορίες του Σπίγκελ, το Ισραήλ ανέστειλε την εκπαίδευση 16 Γερμανών χειριστών στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς. Αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη Γερμανία.

Η απόκτηση εξοπλισμού για να φέρουν οπλισμό τα αεροσκάφη αυτά εγκρίθηκε πέρυσι από το Βερολίνο, έπειτα από πολυετή διάλογο για το ζήτημα στη χώρα.

Ο Μπόρις Πιστόριους, ο γερμανός υπουργός Άμυνας, είπε στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO νωρίτερα χθες πως αν η κατάσταση χειροτερέψει το Ισραήλ μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία των συμμάχων και των εταίρων του. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «δεν χρειάζονται υποστήριξη στρατιωτικής ή τεχνικής φύσης».

Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες, ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό.

«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς. «Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Περισσότερα από 200 πλήγματα στη Γάζα σε ένα βράδυ – Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην Κύπρο

ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται δεύτερη αποστολή αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο, συνοδευόμενο από ναυτική δύναμη, στα ανοιχτά του Ισραήλ, είναι έτοιμες «εφόσον χρειαστεί» να αναπτύξουν και ένα δεύτερο στην περιοχή, για «λόγους αποτροπής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, να κατευθυνθεί ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο προς τη Μεσόγειο. Θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, το αεροπλανοφόρο αυτό να πάει στην Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται ήδη το πρώτο αεροπλανοφόρο, το Gerald Ford, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου.

Ο Κίρμπι επανέλαβε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές «συνεργάζονται ενεργά» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τη Γάζα που σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Πιστεύουμε ότι η ασφαλής διέλευση είναι σημαντική και θέλουμε να ανοίξει ένας διάδρομος ασφαλούς διέλευσης», είπε. «Οι άμαχοι δεν ευθύνονται για αυτά που έκανε η Χαμάς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε να καθορίσει ποια θα είναι η διαδρομή ή ο «συγκεκριμένος διάδρομος».

Οι ΗΠΑ «προφανώς ανησυχούν» και για την εκτόξευση ρουκετών από τη λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ, συνέχισε ο εκπρόσωπος. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν διαπιστώσει «κάποιος άλλος παράγοντας να επιδιώκει σκοπίμως την επέκταση της σύγκρουσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 17 αγνοούνται στο Ισραήλ από το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσινγκτον όμως πιστεύει πως από τους 17 αγνοούμενους «μόνο μια χούφτα» κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

ΝΑΤΟ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται 

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στην Σύνοδο των Υπουργών ‘Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι έχει το δικαίωμα να αμύνεται με αναλογικότητα έναντι αυτών των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Υπουργός ‘Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων και υπηκόων πολλών Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, επισημαίνοντας ότι “το Ισραήλ δεν είναι μόνο του”.

Οι Σύμμαχοι κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να προστατεύσει τους αμάχους. Κατέστησαν επίσης σαφές ότι κανένα έθνος ή οργάνωση δεν πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να την κλιμακώσει.

Ορισμένοι Συμμάχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι παρέχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Πέραν των 1000 οι νεκροί στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς – Απώλειες στρατιωτικού υλικού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This