Ισραήλ | Πόρισμα της έρευνας για το περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν 7 υπάλληλοι του WCK
Defence Redefined
Published on 06/04/2024 at 17:59

Η έρευνα για το σοβαρό περιστατικό, στο οποίο επτά εργάτες της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (World Central Kitchen – WCK) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα πυρών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) διεξήχθη από τον Μηχανισμό Διαπίστωσης και Αξιολόγησης Γεγονότων (Fact-Finding and Assessment Mechanism – FFAM) του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Η έρευνα της οποίας επικεφαλής ήταν ο Υποστράτηγο (ε.α.) Yoav Har-Even, παρουσιάστηκε προχθές (Πέμπτη) στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο Herzi Halevi.

Μετά την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο Υποστράτηγος (ε.α) Har-Even τα παρουσίασε και στην οργάνωση WCK και επανέλαβε τη βαθιά λύπη του IDF για το συμβάν. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε ενημερώσεις σε διεθνείς πρεσβευτές και δημοσιογράφους.

Το συμβάν συνέβη την 1η Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το WCK στη Λωρίδα της Γάζας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι IDF αναγνώρισαν αρχικά έναν ένοπλο σε ένα από τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, και μετά από αυτό εντόπισαν έναν επιπλέον ένοπλο.

Αφού τα οχήματα αναχώρησαν από την αποθήκη όπου είχε εκφορτωθεί η βοήθεια, ένας από τους διοικητές υπέθεσε λανθασμένα ότι οι ένοπλοι βρίσκονταν μέσα στα συνοδευτικά οχήματα και ότι επρόκειτο για τρομοκράτες της Χαμάς.

Οι δυνάμεις δεν αναγνώρισαν τα εν λόγω οχήματα ως συνδεδεμένα με το WCK. Μετά από εσφαλμένη αναγνώριση από τις δυνάμεις, οι IDF στόχευσαν τα τρία οχήματα της WCK με βάση την εσφαλμένη ταξινόμηση του συμβάντος και την εσφαλμένη αναγνώριση των οχημάτων ότι είχαν στελέχη της Χαμάς μέσα τους, με το χτύπημα που προέκυψε να οδηγήσει στο θάνατο επτά  εργαζομένων της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα χτυπήματα στα τρία οχήματα πραγματοποιήθηκαν αναφέρει η ανακοίνωση κατά σοβαρή παραβίαση των εντολών και των Τυποποιημένων Διαδικασιών Επιχειρήσεων (SOP) των IDF.

Διαβάστε επίσης: Ομάδα ΜΚΟ μηνύει τη Δανία για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της έρευνας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του IDF αποφάσισε ότι θα ληφθούν τα ακόλουθα διοικητικά μέτρα: ο Διοικητής Υποστήριξης Πυρών της Ταξιαρχίας που ενεπλάκη, Αξιωματικός με τον βαθμό του Ταγματάρχη, θα απομακρυνθεί από τη θέση του. Ο Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας, Αξιωματικός με τον βαθμό του Συνταγματάρχη (έφεδρος), θα απομακρυνθεί από τη θέση του.

Επιπλέον, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας και ο Διοικητής της 162ης Μεραρχίας θα εγκληθούν. Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αποφάσισε να επιπλήξει επίσημα τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης για τη συνολική ευθύνη του για το περιστατικό.

Οι IDF καταλήγει η ανακοίνωση τονίζουν τη δέσμευσή τους να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σεβόμενοι το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων και αποφεύγοντας να βλάψουν αμάχους. Οι IDF θα ενσωματώσουν τα διδάγματα από το συμβάν (lessons learned) και θα τα εφαρμόσουν στις τρέχοντες επιχειρήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Ημερίδα με θέμα το Δίκαιο των Ενόπλων Συγκρούσεων για στελέχη της Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This