Ισραήλ | Οι IDF πραγματοποίησαν στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 26/10/2023 at 08:33

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, μετέδωσε την Πέμπτη το ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ. Περιέγραψε την επιδρομή ως μεγαλύτερη από ό,τι είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, που τώρα διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησαν “στοχευμένη επιδρομή” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με δυνάμεις πεζικού και τανκς. Το IDF λέει ότι τα στρατεύματα έπληξαν πολυάριθμους τρομοκράτες, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι η επιδρομή είναι μέρος της προετοιμασίας της συνοριακής περιοχής για τα “επόμενα στάδια του πολέμου”, αναφερόμενος σε πλήρη επίγεια επίθεση.

Τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την επιδρομή, προσθέτει ο IDF.

Δείτε το βίντεο: 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας καθώς προετοιμαζόταν για χερσαία εισβολή που, όπως λέει, στοχεύει στην εξόντωση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή.

Στην πολιορκημένη Γάζα, οι προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν εξαιρετικά χαμηλές, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις απέτυχαν να συμφωνήσουν για την ηρεμία των μαχών για την παροχή βοήθειας, και οι κάτοικοι έθαβαν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους καθώς ο αριθμός των αμάχων αυξανόταν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του, είπε την Τετάρτη ότι το μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει ισραηλινά και παλαιστινιακά κράτη δίπλα-δίπλα: “Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον με τον επισκεπτόμενο Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι. Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ένας λόγος που η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και λαμβάνοντας δεκάδες ομήρους, ήταν για να αποτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή και είπε ότι είναι λάθος να τιμωρούνται αθώες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη Γάζα για εγκλήματα άλλων ανθρώπων: “Το καθήκον μας σήμερα, το κύριο καθήκον μας, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία”, είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους θρησκευτικούς ηγέτες διαφορετικών θρησκειών, σύμφωνα με μεταγραφή του Κρεμλίνου. “Διαφορετικά, η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι γεμάτη σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να διαχυθεί πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.”

Αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να εξαπλωθεί, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα έως ότου τοποθετηθούν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, ήδη αυτή την εβδομάδα, για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.

Ερωτηθείς για την έκθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στο Ισραήλ ότι το Ιράν και οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ισλαμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση επιτιθέμενοι στα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για τους ιρανούς πληρεξούσιους, είπαν.

Ο πόλεμος της Γάζας έχει ήδη πυροδοτήσει σύγκρουση πέρα ​​από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την υποδομή του συριακού στρατού την Τετάρτη ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Το Ισραήλ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο του Χαλεπίου της Συρίας και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το Ιράν, ο πρωταρχικός εχθρός του Ισραήλ, έχει επιδιώξει την περιφερειακή υπεροχή για δεκαετίες και υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη Συρία, τον Λίβανο και αλλού, καθώς και τη Χαμάς. Έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ έπληξε τον Λίβανο ανταποδίδοντας εκτόξευση πυραύλου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος.

“Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού”, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. “Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση”.

Απορρίφθηκαν τα ψηφίσματα ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Γάζα

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σήμερα σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για “ανθρωπιστικούς λόγους”. Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

Δεν υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας “ανθρωπιστική εκεχειρία” και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).

Διαβάστε επίσης: ΝΥΤ | Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να αναβάλει την χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This