Ιράν – Πακιστάν | Μια απότομη επιδείνωση των εντάσεων σε μια ασταθή περιοχή
Defence Redefined
Published on 18/01/2024 at 18:33

Τα διασυνοριακά πλήγματα μεταξύ Πακιστάν και Ιράν με στόχο οργανώσεις Πακιστανών και Ιρανών ανταρτών συνιστούν μια βίαιη επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν στάσεις κατά μήκος των κοινών συνόρων τους, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, το βράδυ ότι έπληξε στην πακιστανική επικράτεια την “τρομοκρατική οργάνωση” Τζαΐς αλ Αντλ (“Στρατός της Δικαιοσύνης” στα αραβικά). Χαρακτηρίζοντας “εντελώς απαράδεκτη” την επίθεση, το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και απαγόρευσε στον Ιρανό πρεσβευτή, που βρίσκεται στην πατρίδα του αυτό το διάστημα, να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

Σε απάντηση για το ιρανικό πλήγμα, το Πακιστάν έβαλε στο στόχαστρο σήμερα Βελούχους Πακιστανούς αυτονομιστές στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν του Ιράν.

Από την ιρανική επίθεση σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν από τα πακιστανικά πλήγματα, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι άξιες να ελέγχουν τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην επικράτειά τους.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Στήριξη στο Ιράκ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, αφού το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για την πολύνεκρη επίθεση της στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου .

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ιράν προχώρησε επίσης την Τρίτη σε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον “κατασκόπων” και “τρομοκρατών”, όπως τους αποκάλεσε, στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει επίσης αυξημένες επιθέσεις στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, ενώ οι σχέσεις του με τους Ταλιμπάν της Καμπούλ έχουν επιδεινωθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This