Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του
Defence Redefined
Published on 29/08/2022 at 14:30

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των Ταλιμπάν δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Πακιστάν επέτρεψε σε αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του προκειμένου να εισέλθουν στο Αφγανιστάν, μια κατηγορία που αρνήθηκε πρόσφατα το Πακιστάν έπειτα από ένα αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Συγκεκριμένα, ο  Υπουργός Άμυνας, μουλάς Μοχάμαντ Γιάκουμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, τα drones εισέρχονται μέσω Πακιστάν στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν και ως εκ τούτου, ζητούν από το Πακιστάν να μην χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του εναντίον τους.

Οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν ότι είχαν εμπλοκή ή γνώριζαν εκ των προτέρων για ένα πλήγμα με drone που είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι εξαπέλυσαν εναντίον της Καμπούλ τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Aλ Κάιντα, Αΐμάν αλ-Ζαουάχρι.

Τα σχόλια του Γιάκουμπ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες σε μια περίοδο που οι Αφγανοί Ταλιμπάν μεσολαβούν στις συνομιλίες ανάμεσα στο Πακιστάν και μια πακιστανική οργάνωση μαχητών Ταλιμπάν. 

Το Αφγανιστάν εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με το Πακιστάν, καθώς η χώρα διέρχεται οικονομική κρίση.

Οι Ταλιμπάν είπαν πως διεξάγουν έρευνα για το αεροπορικό πλήγμα του Ιουλίου και πως δεν έχουν βρει το πτώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα από αμερικανικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This