Ιράν | Αγορά 24 μαχητικών Sukhoi Su-35 Flanker-E που παρήχθησαν για την Αίγυπτο
Defence Redefined
Published on 05/09/2022 at 11:08

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσημα τις προθέσεις του να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF), Hamid Vahedi, ανακοίνωσε επίσημα ότι η αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. 

Το Ιράν είναι έτοιμο να αγοράσει τα 24 μαχητικά Sukhoi Su-35 Flanker-E, που παρήγγειλε η Αίγυπτος από τη Ρωσία, αλλά η Αίγυπτος ουδέποτε πήρε. Μάλιστα, θεωρείται πιθανό ότι το Ιράν μετά από αυτή την αγορά θα κάνει και μια δεύτερη παραγγελία για άλλες 36 μονάδες του υπόψη αεροσκάφους, ενώ η Τεχεράνη και η Μόσχα ενδέχεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την παραγωγή των 36 μαχητικών στο Ιράν.

Τον Αύγουστο του 2022, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν επιδίωκε να ανταλλάξει Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα του με ρωσικά μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Su-35 σε μια συμφωνία ανταλλαγής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 30 Ιρανοί πιλότοι βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και αναμένεται να περάσουν εκπαίδευση.

Η Αίγυπτος παρήγγειλε 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 Flanker-E τον Μάρτιο του 2019. Τα αεροπλάνα, αν και έχουν ήδη κατασκευαστεί, εξακολουθούν να βρίσκονται καθηλωμένα στα υπόστεγα τους. Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές, γιατί η Αίγυπτος δεν τα έχει παραλάβει.

Μια εκδοχή είναι τυχόν τεχνικές δυσλειτουργίες που εμπόδισαν την Αίγυπτο να εκπληρώσει τη σύμβαση. Αυτή η εκδοχή θεωρείται απίθανη, αφού σε κάθε παραγωγή υπάρχουν τεχνικές βλάβες, που επιδιορθώνονται, ακόμη και αν παραταθεί η περίοδος παράδοσης.

Η δεύτερη εκδοχή είναι η άρνηση της Αιγύπτου να πληρώσει για την παράδοση των 24 μαχητικών, προκειμένου να μην επιβάλει η Ουάσιγκτον αυστηρές οικονομικές κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ισραήλ | Μπάιντεν και Λαπίντ δεσμεύθηκαν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Αίγυπτος ακύρωσε πραγματικά την παραγγελία. Όμως, το Ιράν θέλει να αγοράσει ακριβώς αυτά τα μαχητικά αεροπλάνα.

Το Ιράν έχει προβλήματα όσον αφορά την εγκαθίδρυση αεροπορικής υπεροχής. Επί του παρόντος, η IRIAF επιχειρεί με MiG-29A, MiG-21, F-14A και F-5, τα οποία αγοράστηκαν πριν από πολλά χρόνια. Λόγω του εμπάργκο του ΟΗΕ, η Τεχεράνη δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της αεροδιαστημικής μηχανικής για δεκαετίες και αναγκάστηκε με δικούς της πόρους και με τεχνολογικό μειονέκτημα να προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά αεροσκάφη της.

Το 2020, το εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράν έπεσε. Τότε, σύμφωνα με το Bulgarian Military, υπήρχαν δύο τομείς άμυνας που το Ιράν θα προσπαθούσε να ενισχύσει, τον αεροπορικό του στόλο και τα συστήματα αεράμυνας.

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2022, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών της IRIAF αλλά και την αγορά δύο συστοιχιών αεράμυνας S-400 και 24 μαχητικών Su-35.

Η συμφωνία φέρεται να έχει αξία κοντά στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πηγές υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κατασκευάσει ένα υπόστεγο για τις δραστηριότητες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών MiG-29 και Su-24.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Το “παράθυρο ευκαιρίας” για το Ιράν θα κλείσει σε μερικές εβδομάδες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτήν, οι απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση εκείνων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This