“Η Κύπρος δεν κείται μακράν” – Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 06/07/2023 at 16:49

Την Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, για πρώτη φορά με την νέα του ιδιότητα. Τον ΥΠΕΘΑ συνόδευσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο ΥΠΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν αρχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη στο Υπουργείο Άμυνας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στον τραγικό χαμό του δευτεροετούς Εύελπι Γιώργου Χατζηιωνά και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην κυπριακή κοινωνία και βεβαίως στην οικογένειά του.

Ο ΥΠΑΜ Μιχάλης Γιωργάλλας, μεταξύ άλλων δήλωσε πως με τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, που ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των Υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, σκοπός είναι η εμβάθυνση περαιτέρω της συνεργασία, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνέχιση της πορείας ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών σχημάτων και σε σύγχρονες απειλές ασφάλειας. Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς οι δύο χώρες είναι ενεργοί δρώντες, με υψηλό επίπεδο συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα της PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες προοπτικές που διανοίγονται μέσω νέων πολιτικών της ΕΕ για προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού μεταξύ των κρατών μελών και την πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα κοινής προμήθειας πυραύλων Μιστράλ με τη Γαλλία και άλλα κράτη της ΕΕ.

Κλείνοντας, τόνισε πως η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως μεταξύ άλλων πως μπορούμε να ενισχύσουμε και τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες φίλες χώρες καθώς είναι ανοιχτά σχήματα που είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους διεθνούς δικαίου και άλλα κράτη. Επίσης, ανέφερε πως σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ουκρανία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, άλλωστε πάνω σε αυτή τη βάση, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έχουν δομήσει την αμυντική μας συνεργασία. 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων και τόνισε πως η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, UGVs, συστήματα ασφάλειας και πολλά άλλα στο περίπτερο της Κύπρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This