ΗΝΙΟΧΟΣ 2024 | Τα συμμαχικά μαχητικά ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα
Defence Redefined
Published on 17/04/2024 at 08:31

Οι συμμαχικές Πολεμικές Αεροπορίες μαζί με περιφερειακούς εταίρους συναντώνται στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί τη διεθνή, live-fly άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 24, από τις 8 έως τις 18 Απριλίου 24.

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 24 παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πετάξουν σε σύνθετες αποστολές, ειδικά σχεδιασμένες για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την αύξηση της ετοιμότητας μάχης, δήλωσε ο Αντιστράτηγος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ). Τα σενάρια ασκήσεων κυμαίνονται σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων και η χρήση των τακτικών προσομοιωτών F-16 ενισχύει περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς στόχους, πρόσθεσε.

Πτήση κλειστού σχηματισμού μέσω χαμηλού εδάφους κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άσκησης Live-fly. Φωτογραφία: Δημήτρης Δημητρακόπουλος

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιβλέπει όλες τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ΗΝΙΟΧΟΣ 2024, συμπεριλαμβανομένης της Συνεισφοράς Αεροπορικής Ισχύος σε Αντιχερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις και Έρευνας και Διάσωσης Μάχης.

Τα συμμετέχοντα έθνη συνεργάζονται για να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν και να αποσαφηνίσουν αποστολές. Επιπλέον, οι τακτικοί προσομοιωτές F-16 της νεοσύστατης Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης της ΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για μια σειρά αποστολών, επεκτείνοντας τον Ηνίοχο στον εικονικό κόσμο.

Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί τη διεθνή άσκηση live-fly ΗΝΙΟΧΟΣ 24 Φωτογραφία: Giovanni Colla

Η ετήσια εκπαιδευτική άσκηση live-fly ξεκίνησε ως εθνική αεροπορική άσκηση σε τακτικό επίπεδο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Φέτος (η 75η επέτειος του ΝΑΤΟ), η Ελλάδα θα δει τον μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που θα συμμετέχουν στην ιστορία της άσκησης.

Ρουμανικά F-16 που πετούν σε χαμηλή πτήση δίπλα από κτίρια. Φωτογραφία: Δημήτρης Δημητρακόπουλος

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ προσφέρει ρεαλιστικές συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις όπου τα πληρώματα επιχειρούν σε ένα περίπλοκο και συμφορημένο εναέριο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, αυτά τα απαιτητικά σενάρια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα και να αυξήσουν την ετοιμότητα μάχης, χτίζοντας μια ισχυρότερη και πιο ευέλικτη Συμμαχία.

Αργότερα φέτος, η ΠΑ θα φιλοξενήσει την πρώτη άσκηση Ramstein Flag του ΝΑΤΟ στην ίδια αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Διοργανωμένη από τη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση, αυτή η πολυχωρική άσκηση θα είναι η πρώτη επανάληψη, ασκώντας εξελιγμένες αμυντικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, όπως Counter Anti-Access/Area Denial (C-A2AD), Integrated Air and Missile Defense (IAMD) και ενσωμάτωση αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.

Η άσκηση θα συνδυάζει επίσης τη χρήση του συνθετικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για την επίτευξη των στόχων της.

Διαβάστε επίσης: Realiscape | H σύγχρονη εκδοχή του “Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This