ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας | Συζήτηση συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας
Defence Redefined
Published on 06/10/2021 at 16:14

Τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ) και του Κινήματος Αλλαγή (ΚΙΝ.ΑΛ) διαφαίνεται ότι θα έχει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που συζητείται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει εφόσον δεν υπάρξουν πολιτικές δεσμεύσεις σε δύο συγκεκριμένα σημεία. Αυτά ανέδειξε η σημερινή συζήτηση της συμφωνίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Από πλευράς της Ν.Δ, ο Μακάριος Λαζαρίδης τόνισε ότι η συμφωνία απεικονίζει την βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «να αλλάξει πλήρως το τοπίο και στα ζητήματα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας» αφού «θωρακίζει την άμυνα της χώρας». 

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές σημείωσε ότι «πρόκειται για σχέδιο νόμου εθνικής σημασίας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο» ενώ τόνισε πως «είναι μια συμφωνία που οφείλει να μας κάνει όλους εθνικά περήφανους. Θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των ελληνικών συμφερόντων».

Όσον αφορά την ουσία της ο εισηγητής της Ν.Δ υποστήριξε ότι «αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Γαλλία» έτσι «δεν είναι μια σελίδα σε μία κούρσα εξοπλισμών αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων». Ειδικά αναφέρθηκε στην «αμοιβαία αμυντική συνδρομή» αναφέροντας πως «η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν τα δύο μέλη αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση». 

Διαβάστε επίσης: Κανάλι OPEN | “Κλείδωσε” η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra – VIDEO

Ο εισηγητής της Ν.Δ μίλησε για την πιθανότητα ελληνογαλλικών επιχειρήσεων στην Υποσαχάρια Αφρική (ΣΑΧΕΛ) σχολιάζοντας πως «η αμοιβαιότητα δεν είναι αλα καρτ» και ότι αυτή είναι μία «μορφή δυνητικής συνεργασίας» που αναφέρεται ενδεικτικά. Τόνισε επίσης ότι η Ε.Ε υποστηρίζει τις δράσεις της Γαλλίας στην περιοχή.

«Έχουμε χαρακτηρίσει στρατηγικά ορθή την προσέγγιση της Ελλάδας και της Γαλλίας» επισήμανε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αυτή τη συμφωνία.

Όσο για το θέμα των εξοπλισμών, σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα μίζας, προβλέπεται μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων που εμπλέκει θεσμικά όργανα των ενόπλων δυνάμεων, τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ. Επισήμανε ότι για την αγορά των φρεγατών τηρήθηκαν οι διαδικασίες, όχι όμως και για την αγορά των αεροσκαφών Ραφάλ αφού «ο κ. Μητσοτάκης σα να είναι επιχείρηση η χώρα αγνόησε εντελώς τον θεσμικό αυτό δρόμο. Από την ΔΕΘ ανήγγειλε την αγορά των Ραφάλ». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς διαπραγματευόμασταν την κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει».

Εστιάζοντας στις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή λέγοντας ότι η πρόβλεψη που υπάρχει «αδυνατίζει σε τέτοιο βαθμό την συμφωνία ώστε να μην υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα». Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για αρωγή στα 6 μίλια, δηλαδή ακριβώς εκεί που εμφανίζεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Είπε επίσης ότι με την συγκεκριμένη συμφωνία «μπορεί να έχουμε νεκρούς έλληνες στρατιώτες». Ζήτησε διόρθωση των στοιχείων αυτών της συμφωνίας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να την υπερψηφίσει αναφέροντας ότι «εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε».

Το ΚΙΝ.ΑΛ θα υπερψηφίσει την συμφωνία δήλωσε στην επιτροπή ο εκπρόσωπός του Ανδρέας Λοβέρδος. Άσκησε πάντως κριτική σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας. Αυτή αφορούσε κυρίως το ότι προβάλλεται από την κυβέρνηση ως λύση για κάμψη της τουρκικής προκλητικότητας καθώς και στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Σκληρή ιμπεριαλιστική δύναμη» αποκάλεσε την Γαλλία ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Σημείωσε ότι η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, αντιθέτως «ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα». Αναρωτήθηκε μάλιστα «που πήγαν οι πολυδιαφημισμένες ρήτρες συνδρομής και βοήθειας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε;» τονίζοντας πως οι προβλέψεις της συμφωνίας «οδηγούν την Ελλάδα σε εμπλοκή σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία». 

Με πληροφορίες από: vouliwatch.gr

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This