ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA
Defence Redefined
Published on 28/09/2021 at 17:49

Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών “FDI HN” και με προαίρεση για μία ακόμη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο Pierre Eric Pommellet, Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group και ο Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την παροχή τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (HN). Πρόκειται για τις φρεγάτες “FDI HN” και τον εξοπλισμό τους.

Οι φρεγάτες FDI HN θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου η δεύτερη της σειράς για το Γαλλικό Ναυτικό μόλις μπήκε στην παραγωγή. Οι φρεγάτες FDI HN θα είναι ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Με τις φρεγάτες FDI HN, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας υψηλής απόδοσης.

Ως φρεγάτα πρώτης τάξης, η FDI HN είναι μια συλλογή από τις καλύτερες τεχνολογίες των Naval Group, Thales και MBDA, οι οποίες θα προμηθεύουν κυρίως τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C. Θα είναι πλήρως διαλειτουργικές με τους στόλους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος πελάτης αυτής της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που παράγονται από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό σε οκτώ συνολικά, συν μία προαιρετικά.

ASTER 30 

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η προσθήκη του αντιαεροπορικού πυραύλου της MBDA ASTER 30 στο ελληνικό οπλοστάσιο. O εν λόγω πύραυλος είναι ένας πύραυλος επιφανείας – αέρος η ανάπτυξή του οποίου ξεκίνησε το 1989. Η ονομασία ASTER προήλθε από την σύντμηση των λέξεων Aerospatiale Terminale, αλλά και την αρχαία ελληνική λέξη ΑΣΤΗΡ (Αστέρας).

Το μήκος του είναι 4,9 μέτρα, η διάμετρος του είναι 180 χιλ., ενώ το βάρος του ανέρχεται σε 450 κιλά. Η ακτίνα δράσης του ανέρχεται στα 160 χιλ. και δύναται να αναπτύξει ταχύτητα 4,5 Μάχ (1.531 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). 

Πηγή: MBDA

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This