Ενισχύεται η Ναυτική Αστυνομία Κύπρου – Αυτά είναι τα νέα περιπολικά σκάφη υψηλών επιδόσεων – Φωτογραφίες
Andreas Pogiatzi
Published on 07/09/2023 at 13:24

Σημαντική ενίσχυση προκύπτει για τον στόλο των περιπολικών σκαφών της Ναυτικής  Αστυνομίας, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων και μεταναστευτικών ροών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ναυπηγείο Tehnomont Shipyard Pula Ltd, με έδρα την πόλη Πούλα της Κροατίας, ολοκλήρωσε την κατασκευή και παράδοση 3 περιπολικών πλοίων υψηλής ταχύτητας και τελευταίας τεχνολογίας για την Ναυτική Αστυνομία Κύπρου, τμήμα που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Άφιξη 77 παράτυπων μεταναστών σε τρεις μέρες με σκάφη στο Κάβο Γκρέκο

Οι αποστολές που θα εκτελούν αυτά τα σκάφη (PV 31 “Καντάρα” PV 32 “Κερύνεια, PV 33 “Πενταδάκτυλος”) είναι ο έλεγχος των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η επιβολή του νόμου στη θάλασσα και οι αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το σκάφος PV 32 “Καντάρα” στο Λιμάνι Λεμεσού

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για το κροατικό ναυπηγείο, όσο και για τη Ναυτική Αστυνομία της Κύπρου, ενώ η συμφωνία έγινε με τη συμμετοχή και της κυπριακής εταιρείας Importica Ltd (περισσότερες πληροφορίες για τα νέα σκάφη της Ναυτικής Αστυνομίας στο podcast της Defence Redefined, με τον Τάσο Ιωάννου Director της Importica Ltd εδώ).

Τα τρία σκάφη  υψηλών επιδόσεων έχουν μήκους 17 μέτρα και είναι σχεδιασμένα από την εταιρεία Camarc Design, τα οποία αποτελούν το νεότερο πρότζεκτ του ναυπηγείου Tehnomont Shipyard Pula Ltd. Εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας που μπορούν να αναπτύξουν -και η οποία ανέρχεται σε 43 κόμβους- μπορούν να φέρουν εις πέρας αποστολές επειγόντων περιστατικών συνδυάζοντας παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού, σε δυσμενείς θαλάσσιες καιρικές συνθήκες.

Μερικά χαρακτηριστικά του σκάφους είναι διπλή γάστρα Camarc (Camarc Refined Hull) η οποία παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση και μεγάλη απόδοση για αποστολές σε μεσαία ταχύτητα. Η γάστρα Camarc προσφέρει μεταξύ άλλων ισορροπημένη ολόπλευρη πλοήγηση αλλά και μεγάλη ανθεκτικότητα σε φθορές. 

Τα σκάφη διαθέτουν στη γάστρα τους, μεταξύ άλλων, προστατευτικό ελαστικό από καουτσούκ D fender, γέφυρα με πανοπτική ορατότητα, γρίλιες ασφαλείας, 3 πλατφόρμες διάσωσης και ανεξάρτητες δεξαμενές καυσίμων συνολικής χωρητικότητας τα 4700 λίτρα. 

Το σκάφος PV 31 “Κερύνεια” στο Λιμάνι Λεμεσού

Το κάθε σκάφος διαθέτει δύο κινητήρες 895kW, MTU 8V και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι και τους 43 κόμβους ενώ μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 6 ατόμων και 12 επιβάτες. Έχει μήκος τα 17,5 μέτρα, πλάτος τα 4,5, βύθισμα 1 μέτρο και η επιχειρησιακή του αυτονομία, ανέρχεται έως 350 ναυτικά μήλια. 

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, τα νέα σκάφη διαθέτουν δύο θέσεις όπλων με ασπίδιο επιπέδου προστασίας NATO STANAG 3 (μια στην πλώρη και μια στην πρύμνη) στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν πολυβόλα 0,50″. 

Τα ναυπηγεία TEHNOMONT SHIPYARD PULA Ltd,  διαθέτουν μεγάλη παράδοση στη ναυπηγική και την ναυπηγο-επισκευαστική βιομηχανία από το 1905 με υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. 

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας αφορούν τη ναυπήγηση διαφόρων τύπων πλοίων όπως για σκοπούς άμυνας, ασφάλειας και πολιτικών εφαρμογών. 

Διαβάστε επίσης: Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία | Πάντα σε ετοιμότητα για προστασία και ασφάλεια | VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This