Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις | Εξομοιωτής ελεύθερης πτώσης και λοιπά εξοπλιστικά προγράμματα
Defence Redefined
Published on 25/10/2023 at 18:12

Εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής επτά συμβάσεις αναβάθμισης και προμήθειας οπλικών συστημάτων συνολικού ύψους 1,6 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τρία αρμοδιότητας ΓΕΣ, τρία αρμοδιότητας ΓΕΑ και ένα ΓΕΝ. Τα προγράμματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τα κόμματα.

Αναλυτικά, τα προγράμματα που αφορούν το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι:

  • Ενεργοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού οπλικού συστήματος MLRS και προμήθειας πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς, κόστους 1.081.860.000 δισ. €.
  • Συμμετοχή στο γαλλικό κυβερνητικό δορυφορικό πρόγραμμα Composante Spatiale Optique. H Ελληνική συμμετοχή είναι σε ποσοστό 2% και κόστους 119.800.000 €.
  • Χρηματοδότηση για την τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, κόστους 46 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα που αφορούν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι:

  • Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Συστήματος Αποστολής αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ και συναφούς εξοπλισμού, κόστους 83.106.036 €.
  • Πρόσκτηση συστήματος UAV τύπου HERON I (άσκηση δικαιώματος προαιρέσεως) και Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS), κόστους 39.272.798 €.
  • Κατασκευή – αναβάθμιση υποδομών στην Κρήτη, προς επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κόστους 160 εκατ. €.

Το πρόγραμμα που αφορά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι:

  • Προμήθεια 52 κατευθυνόμενων βλημάτων RAM προς κάλυψη ενός φόρτου των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ, κόστους 74 εκατ. €.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα CSO αφορά το πρόγραμμα δορυφορικής παρατήρησης τρίτης γενιάς για τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αντικαθιστά τους δορυφόρους του HELIOS 2, ενώ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS, αφορά αναβάθμιση 24 από τις 36 μονάδες πυρός Μ270, κόστους 290 εκατ. $ περίπου ενώ το υπόλοιπο κόστος αφορά την προμήθεια πυραύλων. 

Οι λοιπές 12 μονάδες πυρός δεν θα εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να παραμείνουν συμβατές με την χρήση των υφισταμένων πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό | Τελετή υπογραφής της παράδοσης του ΠΓΥ “Περσέας”

Ακόμα, ο οικονομικός φορέας “Ανώνυμη Τεχνική Ηλεκτρομηχανολογική Εταιρεία TRITON ACT” αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού για την κατασκευή και εν συνεχεία υποστήριξη εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγας), επ’ ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η προσφορά του εν λόγω οικονομικού φορέα προβλέπει μέση τεκμαρτή έκπτωση 1,50%, η οποία προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την απόφαση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης σύμβασης ορίζεται κατά μέγιστον σε 108 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 24 μήνες, κατά μέγιστον, αφορούν στην μελέτη και κατασκευή του έργου και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού (δηλαδή τον εξομοιωτή- αεροσήραγγα) (κόστους 9.677.419,35 και 1.612.903,22 ευρώ αντίστοιχα πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 2.709.677,42 ευρώ), και οι επόμενοι 84 μήνες στην συντήρηση και λειτουργία του συνολικού έργου. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΓΕΣ.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΒΟ | Ένταξη στην Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This