Ελλάδα – ΗΠΑ | Η Ελλάδα η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις
Defence Redefined
Published on 10/02/2024 at 16:40

Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης υπέγραψε τις συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Δρ. Ιωάννης Δαγκλής μίλησαν κατά την τελετή της υπογραφής, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση του διαστήματος.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο εταίρο και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

Οι Συμφωνίες Άρτεμις θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες και έθεσαν ένα πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος. 

Η Ελλάδα προσχωρεί πλαισιώνοντας άλλα 34 κράτη: Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβεβαιώνοντας τις αρχές των Συμφωνιών για βιώσιμη διαστημική δραστηριότητα. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η NASA ηγούνται της προσέγγισης και της εφαρμογής των Συμφωνιών από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ελλάδα | Εκκίνηση του 5ου γύρος Στρατηγικού Διαλόγου στην Ουάσιγκτον

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This