Ελβετία | Απόσυρση αντιαεροπορικών συστημάτων Rapier – Δεν πάνε Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 23/03/2023 at 19:39

H Ελβετία θα μπορούσε να είχε μεταφέρει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Rapier στον αρχικό κατασκευαστή τους, το Ηνωμένο Βασίλειο, και από εκεί να δοθούν στην Ουκρανία, αλλά αντ’ αυτού, “πιστή” στην ουδετερότητα της, επέλεξε να τα αποσύρει προκαλώντας την αντίδραση των Ευρωπαίων συμμάχων της.

Συγκεκριμένα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Ελβετία θα έχει απαλλαγεί από 60 συστήματα εδάφους-αέρος Rapier, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε αρχικά από την British Aircraft Corporation (μετέπειτα MBDA UK) τη δεκαετία του 1960 για τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία. 

Το Rapier τέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και είδε για πρώτη φορά δράση στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ. 

Η Ελβετία απέκτησε 60 συστήματα Rapier το 1980, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν αρκετές φορές πριν παροπλιστούν και κηρυχθούν ακατάλληλα για υπηρεσία στα τέλη του περασμένου έτους.

Μια πρώτη παρτίδα του Rapier έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί και θα ακολουθήσουν άλλα τρία, επιβεβαίωσε ο Kaj-Gunnar Sievert, εκπρόσωπος της Armasuisse, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας στη Βέρνη.

Αυτοί οι πύραυλοι είναι σίγουρα παλιοί, αλλά δεν είναι εντελώς απαρχαιωμένοι, είπε ο Peter Schneider, πρώην διευθυντής της Swiss Military Review, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρετανοί προστάτευσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 με πυραύλους Rapier. 

Επομένως, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σήμερα εναντίον στόχων που πετούν χαμηλά, όπως drones και ελικόπτερα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη στο ουκρανικό θέατρο των επιχειρήσεων δίνοντας μία ακόμα εξοπλιστική λύση στους Ουκρανούς. 

Τα συστήματα Rapier δύνανται να εμπλέκουν υπερηχητικούς στόχους χαμηλού υψομέτρου και υψηλής ευελιξίας, ενώ υπάρχει δυνατότητα ρυμούλκησης του πίσω από μεσαίου μεγέθους οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μάλιστα, τα βλήματα του εν λόγω συστήματος είναι και αερομεταφερόμενα από αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Το JERNAS, όπως είναι το όνομα εξαγωγής για το σύστημα αεράμυνας Rapier FSC (Field Standard C), αναπτύχθηκε περαιτέρω από την MBDA UK και βασίζεται στον πύραυλο και τον εκτοξευτή Rapier Mk2, ο οποίος βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία, το ραντάρ πρόσκτησης στόχου Blindfire και το ραντάρ επιτήρησης Dagger.

Ο εκτοξευτής διαθέτει οκτώ πυραύλους έτοιμους για βολή, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε ράγες εκτόξευσης στα πλαϊνά μέρη ενός περιστρεφόμενου πυργίσκου. Η πλήρης επαναφόρτωση του συστήματος πραγματοποιείται χειροκίνητα σε 2 λεπτά και δεν απαιτούνται βοηθήματα ανύψωσης.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν:

  • Πολεμική κεφαλή: Υψηλής Εκρηκτικότητας και θραυσματοποίησης με ενσωματωμένο πυροσωλήνα εγγύτητας λέιζερ πολλαπλών λειτουργιών
  • Σύστημα πρόωσης: κινητήρας στερεού προωθητικού καυσίμου δύο σταδίων
  • Σύστημα καθοδήγησης: υπέρυθρη και ραντάρ εντός του οπτικού ορίζοντα (line of sight)
  • Μέγιστο βεληνεκές: > 15 χλμ με μέγιστο υψόμετροι 5 χλμ
  • Αυτονομία: 32 χλμ
  • Σύστημα ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF / Identification Friend or Foe)
  • Δυνατότητα ανίχνευσης περισσότερων από 75 απειλών το δευτερόλεπτο μέσω παθητικού αισθητήρα 
  • Σύστημα αυτοπροστασίας κατά βλημάτων αντι-ραντάρ 
  • Δυνατότητα διπλής βολής με μέγιστη ταχύτητα βλήματος 2,5 Mach

Διαβάστε επίσης: Ο πύραυλος CAMM της MBDA αναδεικνύεται ως ο νικητής για το πολωνικό πρόγραμμα “NAREW”

Διάφορες εκδόσεις του πυραυλικού συστήματος Rapier βρίσκονται σε υπηρεσία με εννέα χώρες. Το Ομάν, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Τουρκία είχαν αναβαθμίσει τα συστήματα αυτά (Mk2), ενώ ο Αυστραλιανός Στρατός απέσυρε τα συστήματα Rapier του από την υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2005.

Το υπόψη σύστημα υπάρχει όπως προαναφέρθηκε και στο οπλοστάσιο και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά βρίσκεται υπό απόσυρση και θα αντικατασταθεί από το εγχώριας κατασκευής Hisar-A και για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς στο άρθρο πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος B

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This