ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο πύραυλος CAMM της MBDA αναδεικνύεται ως ο νικητής για το πολωνικό πρόγραμμα “NAREW”
Defence Redefined
Published on 19/11/2021 at 18:32

Η Πολωνία επέλεξε τον πύραυλο CAMM (Common Anti-air Modular Missile) της MBDA ως την πιο κατάλληλη λύση για το πρόγραμμα “NAREW”, το οποίο αναφέρεται σε ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας (short-range air defence – SHORAD system). 

Η ανακοίνωση για την επιλογή του CAMM για το πρόγραμμα “NAREW” έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Άμυνας Ben Wallace στην Πολωνία στις 18 Νοεμβρίου 2021. 

Το τμήμα εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας πρότεινε την προμήθεια του CAMM έναντι του NASAMS της Kongsberg/Raytheon και του SPYDER-SR της Rafael Advanced Defense Systems με τους πυραύλους I-Derby και Skyceptor. 

Κάθε συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παράδοση 23 σετ συστημάτων SHORAD. Η παράδοση του CAMM θα γίνει σε συνεργασία με την κρατική Πολωνική Αμυντική Βιομηχανία PGZ.

 

Ο CAMM είναι ένας πύραυλος εδάφους – αέρος με εμβέλεια από 1 έως 25 χιλιόμετρα και αντιαεροπορικές/αντιπυραυλικές δυνατότητες. Αναπτύχθηκε για να εκτοξεύεται από θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες πλατφόρμες. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου :

  • Ελάχιστο επιχειρησιακό εύρος: < 1 χλμ
  • Μέγιστο επιχειρησιακό εύρος: > 25 χλμ
  • Βάρος: 99 κιλά
  • Μήκος: 3,2 μέτρα
  • Διάμετρος: 166 χιλιοστά
  • Ταχύτητα: 3 Mach (ή 1.020 μέτρα / δευτερόλεπτο)
  • Συμβατότητα διασύνδεσης με υφιστάμενα ραντάρ εντοπισμού στόχων 

Πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες, οι πύραυλοι CAMM μπορούν να αδρανοποιήσουν τις σύγχρονες αεροπορικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και των πυραύλων υψηλής ταχύτητας. Κάθε πύραυλος της οικογένειας CAMM είναι εξοπλισμένος με ένα προηγμένο ενεργό ραντάρ (RF seeker) που μπορεί να εντοπίσει ακόμη και τους πιο μικρούς στόχους στις χειρότερες καιρικές συνθήκες και στις πιο βαριές ηλεκτρονικές παρεμβολές, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Η βελτιωμένη έκδοση του CAMM, ο CAMM-ER (Extended Range) διαθέτει παρεμφερείς δυνατότητες με τον CAMM σε διευρυμένο βεληνεκές που ξεπερνά τα 45 χιλιόμετρα.

Η τεχνολογία ήπιας εκτόξευσης (soft launch) παρέχει μια ικανότητα αεράμυνας 360° ενώ το αυτοκινούμενο σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες πλατφόρμες (όπως οχήματα της MAN) έχει την δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης αφού λειτουργεί ανεξαρτήτως ραντάρ αναζήτησης. 

Χρήστες του συστήματος CAMM είναι η Χιλή  (ναυτική έκδοση), η Νέα Ζηλανδία (ναυτική έκδοση) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ναυτική έκδοση). Το τρέχον επίγειο σύστημα αεράμυνας Rapier του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζεται επίσης να αντικατασταθεί από το σύστημα CAMM.

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο | Μόνο ένα από τα έξι Type 45, είναι διαθέσιμο για το Βασιλικό Ναυτικό

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This