Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Προγράμματος Κοινών Δράσεων με την Εθνοφρουρά του New Jersey
Defence Redefined
Published on 05/12/2023 at 15:43

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023, υπεγράφη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το πρώτο Πρόγραμμα Κοινών Δράσεων Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey για το έτος 2024. Το Πρόγραμμα υπέγραψε από πλευράς της ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου.

Η συνομολόγηση του Προγράμματος έγινε στο πλαίσιο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το 100ο μέλος στο «State Partnership Program – SPP», των ΗΠΑ, η οποία επικυρώθηκε στις 21 Ιουλίου 2023 με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ της ΚΔ και της Πολιτείας του New Jersey (βλέπε εδώ http://www.army.gov.cy/el/news/1278). Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμμετοχή προσωπικού σε σχολεία και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αμερική, τα οποία προάγουν τόσο τη διαλειτουργικότητα όσο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Αποτελεί δε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων εξελίξεων που επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΦ και των ΕΔ των ΗΠΑ, όπως η Συμφωνία Αλληλοϋποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement – ACSA), που υπεγράφη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου 2022, η απόφαση για άρση του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Κύπρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που έχουν υλοποιηθεί μεταξύ των ΕΔ των 2 χωρών.

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Ο Υπουργός Άμυνας στις ΗΠΑ – Ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο SSP με συνεργάτη την Εθνοφρουρά του New Jersey

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This