Εθνική Φρουρά | Αλλαγή Α/ΓΕΕΦ και ανάληψη καθηκόντων στο Προεδρικό Μέγαρο
Defence Redefined
Published on 08/09/2023 at 11:20

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Π. Λουκά, εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες προς τον απερχόμενο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και αληθινό φίλο της Κύπρου, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη της αρχηγίας, αφήνοντας πίσω του πλούσιο και σημαντικότατο έργο στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς στις 18 Μαρτίου 2020 και διετέλεσε Αρχηγός εως τις 31 Αυγούστου 2023. Ο διορισμός του τέως αρχηγού έλαβε παράταση τρεις φορές, μια διάρκειας ενός έτους επί κυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη με την λήξη των πρώτων 2 ετών και 2 παρατάσεις επί κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη συνολικής διάρκειας 6 μηνών με την λήξη της τριετίας στις 23 Μαρτίου 2023.

Διαβάστε επίσης:  Ζερβάκης | “Και πάλι στις Εθνικές επάλξεις, να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές ενέργειες της Τουρκίας” – Φωτογραφίες

Το Υπουργείο Άμυνας εύχεται καλή επιτυχία στην τιμητική και συνάμα απαιτητική αποστολή που αναλαμβάνει ο νέος Α/ΓΕΕΦ Αντγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και διαβεβαιώνει ότι το προσωπικό του Υπουργείου θα είναι στο πλευρό του, καταβάλλοντας μαζί του κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σκοπό τη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας γεννήθηκε το 1964 στην Τρίπολη και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις Ειδικές Δυνάμεις το 1987. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως Διοικητής της Γ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, ως Επιτελής στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ως Διοικητής του Συντάγματος των Ευελπίδων και ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Διορισμός νέου Αρχηγού Εθνικής Φρουράς

Ως ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ως Διοικητής της 13ης ΔΕΕ (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), ως Υποδιοικητής στο Δ΄ΣΣ και ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ως Αντιστράτηγος ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς και του Συντονιστή Σύστασης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ήταν ο 1ος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023.

Πέραν των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού και των σχολείων Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα φοίτησε σε σχολεία εξωτερικού όπως το Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοση του, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) αλλά και το Κολλέγιο Άμυνας του NATO (NΑΤΟ Defence College), τιμηθείς επίσης για την επίδοσή του.

Στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. 

Είναι κάτοχος τίτλου Σπουδών του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών (Παρίσι) «Center d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques (CEDS)» και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκησης Επιχειρήσεων» (MBA) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Διαβεβαίωση και ανάληψη νέων καθηκόντων νέου Αρχηγού Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This