ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δικαίωση 12 χρόνια μετά για τον ήρωα Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους
Defence Redefined
Published on 13/07/2021 at 10:00

Με κόστος την ζωή του, έσωσε άλλα τέσσερα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και η Κυβέρνηση με καθυστέρηση 12 ετών αποφάσισε να αποδώσει τις δέουσες τιμές στον Λοχαγό, Χαράλαμπο Χαραλάμπους. 

Μετά από πρόταση του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως τιμηθεί ο Λοχαγός μετά θάνατον με το μετάλλιο του αλτρουϊσμού και της αυτοθυσίας. 

Το μοιραίο περιστατικό συνέβει στις 10:15, της 5ης Νοεμβρίου 2009 σε φυλάκιο της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία, παρά τα πρώην Κεντρικά Γραφεία της Cyta στην Πύλη Πάφου, όταν στα χέρια του Υπολοχαγού Χαραλάμπους βρέθηκε μια προβληματική χειροβομβίδα. Σύμφωνα με την αφήγηση του δόκιμου ανθυπολοχαγού Γιώργου Χριστοδούλου, ο οποίος βρισκόταν στην σκηνή, ακούστηκε ένα παράξενο “κλικ” στο εσωτερικό του χωνιού της χειροβομβίδας, κάτι σαν να όπλισε ο πυροκροτητής και ακολούθως είδε τον υπολοχαγό να παίρνει τη χειροβομβίδα κοντά στο στήθος του και να την κρύβει με τα χέρια και το σώμα του. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Υπολοχαγός, καταλάβε ότι η έκρηξη θα ακολουθούσε την επόμενη στιγμή και θέλησε να σώσει τους άλλους. Θέλησε να σώσει τα άλλα τρία παιδιά που ήταν μαζί του στο στενό και αποκλεισμένο χώρο των πυρομαχικών. Ακολούθησε η έκρηξη και ο δόκιμος με τους δύο στρατιώτες βρέθηκαν εκτός του χώρου που πνίγηκε μέσα σε καπνούς σκόνες και θραύσματα. 

Στο πλαίσιο αγωγής που κατατέθηκε από τη μητέρα και την αδερφή του υπολοχαγού το 2015, Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αποδέχεται την εκδοχή της οικογένειας πως η οπλοβομβίδα ήταν ελλαττωματική και επικίνδυνη και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 105.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, ο Υπολοχαγός που προήχθη μετά θάνατο σε Λοχαγό, είχε στην κυριολεξία αγκαλιάσει την οπλοβομβίδα μόλις αντελήφθη ότι αυτή ήταν ελαττωματική και θα εκρήγνυτο, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τους συναδέλφους του να απομακρυνθούν. Πέντε δευτερόλεπτα αργότερα αυτή σκόρπισε τον θάνατο.

Διαβάστε επίσης: 5 Νοεμβρίου 2009 | Η συνειδητή θυσία του Υπολοχαγού Χαραλάμπους, για να σώσει τους στρατιώτες του – VIDEO

Με πληροφορίες από: philenews.com / Μιχάλης Χατζηβασίλης

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This