Διεθνής Αμνηστία | Έρευνα εναντίον του Ισραήλ για χρήση λευκού φωσφόρου
Defence Redefined
Published on 03/11/2023 at 11:32

Η Διεθνής Αμνηστία θα διερευνήσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο ως έγκλημα πολέμου. 

Η Αμνηστία αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε την ουσία με πυροβολικό κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου μεταξύ 10 και 16 Οκτωβρίου. Η επίθεση στο συνοριακό χωριό Ντάιρα στις 16 Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε αδιάκριτη και παράνομη επίθεση που τραυμάτισε τουλάχιστον εννέα πολίτες και κατέστρεψε στόχους αμάχων. 

Η χρήση του λευκού φωσφόρου ως όπλου απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ το αρνείται αυτό. Σχεδόν 30.000 Λιβανέζοι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη συνοριακή περιοχή. Παράλληλα, το Ισραήλ καταγγέλλεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, πως εκτόξευσε πολλές βόμβες λευκού φωσφόρου, που προκάλεσαν ασφυξία σε εκατοντάδες Παλαιστινίους, με αρκετούς εξ αυτών να οδηγούνται σε νοσοκομεία.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους, παιδιά και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το Anadolu.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικός Στρατός | Δοκιμή επί του πεδίου για το νέο έκδοχο ανίχνευσης CBRN του Stryker

Ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται και χρησιμοποιείται επίσης από στρατούς δυτικών χωρών, είπε το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πυρομαχικά λευκού φωσφόρου μπορεί να μην χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Το 2013, το Ισραήλ είπε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στο πυροβολικό για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού. Μετά τις αρχικές αρνήσεις, ο στρατός παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο σε μια επίθεση στη Γάζα το 2008 και το 2009, αλλά οι αρχές είπαν ότι η χρήση ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η χρήση του ίδιου του λευκού φωσφόρου δεν απαγορεύεται αυτή καθεαυτή, λέει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η χρήση λευκού φωσφόρου που εκτοξεύεται, δηλαδή λευκού φωσφόρου όταν χρησιμοποιείται με όπλα σε πληθυσμούς αμάχων, απαγορεύεται. Επομένως, εάν υπάρχουν συγκεντρώσεις αμάχων σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα κι αν είναι ανοιχτό πεδίο, αλλά υπάρχουν και πολίτες που ζουν εκεί, τότε αυτό είναι παραβίαση.

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου απαγορεύονται διεθνώς από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση τους ως όπλο.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα.

Τα εγκαύματα φωσφόρου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Όταν χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει μέχρι και τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τοποθέτηση “αντι-drone οροφής” στα άρματα μάχης Merkava

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This