Γερμανία | Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα παράξει νέο φορητό σύστημα SHORAD για την Bundeswehr
Defence Redefined
Published on 24/01/2024 at 13:36

Η Γερμανία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας (SHORAD).

Η απόφαση, ακολουθεί τα αμυντικά κενά που επισημάνθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και περιλαμβάνει μια επένδυση περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει τα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard και άλλο εξοπλισμό της χώρας που έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Στέλνει 300.000 πυρομαχικά 35χιλ για τα Ουκρανικά Gepard

Η επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag ενέκρινε το έργο την προηγούμενη Πέμπτη, αναθέτοντας σε κοινοπραξία των Rheinmetall, Diehl Defence και Hensoldt την ανάπτυξη του νέου συστήματος. Η σύμβαση μεταξύ του γερμανικού οργανισμού αμυντικών προμηθειών και της βιομηχανίας αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

Το σύστημα SHORAD θα σχεδιαστεί για να προστατεύει τα στρατεύματα σε τακτικό επίπεδο από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων, καθώς και αεροσκάφη χαμηλών πτήσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ανάπτυξης στρατεύματος ή κατά τη διέλευση. Το σύστημα θα επικεντρωθεί σε απειλές και από αποστάσεις μικρή εμβέλεια (ξεκινώντας από τρία χιλιόμετρα) και πολύ μικρής εμβέλειας, κυρίως από μικρά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (drones).

Το Skyranger 30 της Rheinmetall, ένα πυροβόλο 30 χιλ τοποθετημένο στο πλαίσιο ενός τροχοφόρου οχήματος Boxer, είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για το σύστημα πολύ μικρής εμβέλειας. Για στόχους πέραν των τριών χιλιομέτρων, θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα IRIS-T SLS της Diehl.

Διαβάστε επίσης: Skyranger 30 HEL | Υβριδική Αεράμυνα με λέιζερ, κατευθυνόμενα βλήματα και πυροβόλο

Η Γερμανία βασιζόταν προηγουμένως στο αντιαεροπορικό αυτοκινούμενο σύστημα Gepard για κινητή αεράμυνα πολύ μικρής εμβέλειας έως και τρία χιλιόμετρα, ένα σύστημα που αποσύρθηκε το 2010 για να μειώσει το κόστος, αλλά έκτοτε κέρδισε εξέχουσα θέση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μια κρίσιμη πτυχή του έργου είναι η ενσωμάτωση του νέου συστήματος με τις αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας IRIS-T SLM της Diehl Defence, τις οποίες έχει ήδη παραγγείλει το Βερολίνο, για τη δημιουργία μιας πολυστρωματικής αμυντικής ομπρέλας. Η Hensoldt θα παράσχει τα ραντάρ για το σύστημα, που αναμένεται να είναι επιχειρησιακό έως το 2028.

Διαβάστε επίσης: DIEHL Defence | Το νέο κινητό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLS Mk III στην EUROSATORY 2022

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This