Γερμανία | Αποστολή 5.000 στρατιωτών στη Λιθουανία
Defence Redefined
Published on 02/03/2024 at 09:37

Την ώρα που οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ απορρίπτουν την πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, περίπου 5.000 Γερμανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να μεταφερθούν στη Λιθουανία το 2027. 

Πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη μετακίνηση ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Ο υπουργός Άμυνας συνάντησε τους στρατιώτες στη Βαυαρία.

Η Γερμανία θα στείλει δύο μάχιμα τάγματα στη Λιθουανία στο πλαίσιο ενισχύσεων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η υποστήριξη της Λιθουανίας είναι προτεραιότητα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή επίθεση από τη Μόσχα, ειδικά στη συνοριακή επαφή με το Καλίνινγκραντ. 

Ένας Γερμανός στρατιώτης μάλιστα είπε ότι δήλωσε εθελοντικά την πρόθεσή του να μεταβεί στη Λιθουανία παρόλο που δεν θα τον ακολουθήσει η οικογένειά του.

Η μόνιμη μετεγκατάσταση των Γερμανών θα γίνει σε βάση μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τη Λιθουανία, καθώς θεωρείται πιθανή μία ρωσική επίθεση εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος. 

Από την άλλη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για το κόστος της μετακίνησης των στρατιωτών και των εξόδων συντήρησης της μονάδας, που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ιστορική συμφωνία | “Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν” από Γερμανία, Πολωνία και Ολλανδία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This