Γερμανία | Έπιασε τον στόχο δαπανών 2% του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Defence Redefined
Published on 15/02/2024 at 15:26

Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τον στόχο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει το ισοδύναμο 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (76,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για αμυντικές δαπάνες το τρέχον έτος μέσω τακτικών και ειδικών δαπανών του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το άθροισμα των συνολικών αμυντικών δαπανών του είναι απόρρητο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι 18 χώρες αναμένεται να πετύχουν τον στόχο του 2%. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Χθες πραγματοποιήθηκε χωριστή συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defence Contact Group), που φιλοξενήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισήμανε τις αυξανόμενες αμυντικές του δαπάνες σε μια αβέβαιη στιγμή για το ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε το Σαββατοκύριακο τους συμμάχους λέγοντας ότι θα αρνηθεί να προστατεύσει τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα. Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή του στο WELT TV το απόγευμα της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι ο Τραμπ διακινδύνευε να βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις και θα μπορούσε τελικά να αποσπάσει το κλαδί στο οποίο βρίσκεται η Αμερική.

Ο Πιστόριους απέκρουσε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το ειδικό στρατιωτικό ταμείο άμυνας στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ (320 δισεκατομμύρια δολάρια) από 100 δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις τακτικές δημοσιονομικές δαπάνες της. Αυτό θα βοηθούσε την κυβέρνηση στις προμήθειες σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, είπε.

Ο Πιστόριους αντέκρουσε επίσης την ιδέα, η οποία κέρδισε την προσοχή μετά τις δηλώσεις Τραμπ, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ευρωπαϊκής ομπρέλας πυρηνικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα παράξει νέο φορητό σύστημα SHORAD για την Bundeswehr

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This