ΓΕΕΘΑ | Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Άσκηση “eVA – 23” – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 14/07/2023 at 09:45

Από την Δευτέρα 03 έως την Τετάρτη 05 Ιουλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία “enhanced Vigilance Activities (eVA) – 23”, που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.

Η “eVA – 23” είναι τύπου CPX – LFX (Command Post Exercise – Live Fire Exercise) και αποσκοπεί στην επίδειξη της ικανότητας ανάπτυξης των υπό Ιταλική Διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νατοϊκού σχεδιασμού για αποτροπή, καθώς και η εξάσκηση στη διοίκηση και έλεγχο των υφιστάμενων Μονάδων τους, σε τακτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στην Άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ιταλία, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, και τα Σκόπια, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) – 2, με την οποία η χώρα μας παίρνει μέρος στην NATO eVA BG BGR.

Την Πέμπτη 05 Ιουλίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Dimitar Stoyanov, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας Admiral Giuseppe Cavo Dragone, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Admiral Emil Eftimov και ο Διοικητής της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Αριστείδης Ηλιόπουλος.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω Πολυεθνική Δύναμη του NATO , αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αμυντικής διάταξης, της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής.

Διαβάστε επίσης: GUARDIAN-2023 | Κοινή άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Κύπρου και ΗΠΑ – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This