Γάζα | Παρατείνεται για δύο ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς
Defence Redefined
Published on 28/11/2023 at 10:35

Την προσωρινή παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για δύο μέρες ανακοίνωσε οι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Σε δήλωσή του αναφέρει πως επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, είδηση την οποία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας προσωρινής εκεχειρίας. Αρκετοί μεταφέρθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία στο Τελ Αβίβ. Συνολικά, έντεκα άτομα διπλής υπηκοότητας Γαλλίας, Γερμανίας ή Αργεντινής αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Δευτέρας. Ανάμεσά τους και τρίχρονα δίδυμα. Τις επόμενες δύο ημέρες, η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει άλλες 20 γυναίκες και παιδιά καθώς η τετραήμερη εκεχειρία παρατείνεται για άλλες δύο ημέρες. 

Ωστόσο, οι ελπίδες ότι η εκεχειρία μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο μόνιμο φαίνονται μη ρεαλιστικές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιμένει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους, 33 Παλαιστίνιοι ελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές μετά τα μεσάνυχτα. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και ανήλικοι.

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Επιπλέον φορτηγά εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα μεταφέροντας τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα που διανέμονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε αυτές λένε ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό και χρειάζονται εκατοντάδες φορτωμένα φορτηγά ακόμη.

Η καταστροφή των πηγαδιών προκαλεί μεγάλη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας – το 50% είναι άχρηστα και δεν διοχετεύεται αρκετό νερό στην περιοχή.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και περίπου 240 πιάστηκαν όμηροι. Από τότε, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ.

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, έχει φτάσει στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει θέσει εκτός λειτουργίας πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και εκείνα της νότιας, αν και υπερπλήρη, εξακολουθούν να παραλαμβάνουν τραυματίες. Το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο διαθέτει δύο χειρουργεία και περίπου 60 νοσοκομειακές κλίνες.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Διεθνής νηοπομπή ειρήνης στη Γάζα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This