Ασφάλεια χώρων θρησκευτικής λατρείας – Το έργο ProSPeReS
Defence Redefined
Published on 04/08/2023 at 12:03

*Χρίστος Λοΐζου

Οι χώροι θρησκευτικής σημασίας και λατρείας θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις λόγω της ανοικτής προσβασιμότητάς και του γεγονότος ότι συνήθως εφαρμόζονται περιορισμένα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό έργο ProSPeReS φιλοδοξεί να προτείνει ένα νέο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο ασφάλειας για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Το έργο ProSPeReS

Το έργο ProSPeReS στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου προστασίας στους χώρους λατρείας με τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των μέτρων ασφαλείας και της διατήρησης της ανοιχτής φύσης των θρησκευτικών χώρων. Οι απειλές μπορεί να αφορούν τρομοκρατία μέχρι ΡαδιοΒιοΧημικές (ΡΒΧ) απειλές.

*ProSPeReS 3rd project’s consortium meeting in Athens

Το έργο στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ θρησκευτικών ηγετών, δημόσιων υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας, την αξιολόγηση κινδύνου των χώρων, την ευαισθητοποίηση του κοινού (ιδιαίτερα κληρικούς και πιστούς), καθώς και με την ανάπτυξη και επικύρωση ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας.

Το σύστημα περιλαμβάνει εργαλεία και πρότυπα, εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής μάθησης με εικονική πραγματικότητα), εκπαιδευτικό υλικό και μέτρα ασφαλείας που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο έκτακτης ανάγκης (από την πρόληψη έως την αποκατάσταση) καθώς και μοντέλο ασφαλείας για εσωτερικούς χώρους και υπαίθριες θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Το μοντέλο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ δημόσιων αρχών και υπηρεσιών, θρησκευτικών ηγετών, διαφόρων θρησκευτικών ιδρυμάτων, ειδικών σε θέματα ασφάλειας και επαγγελματιών ενώ η αποτελεσματική μεταξύ τους επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο.

Στο έργο συμμετέχουν φορείς από 6 χώρες. Μεταξύ αυτών το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), η Ελληνική Αστυνομία, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, το κέντρο CARDET (Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology) με έδρα την Κύπρο καθώς και άλλοι φορείς και εταιρείες από την Πολωνία, την Φινλανδία, την Ολλανδία και την Σλοβακία.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Στις αρχές Ιουλίου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου PRoSPeReS, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η 3η Πιλοτική Εκπαίδευση σε συνεργασία, σε ένα τριήμερο που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συμμετείχε και το κέντρο CARDET από την Κύπρο.

Οι εκπαιδευόμενοι αποτελούνταν από θρησκευτικό προσωπικό και εκπροσώπους της τοπικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, συνήθως υπεύθυνοι για προστασία από ανθρωπογενείς απειλές. Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η ενίσχυση των γνώσεων ασφαλείας και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων τοπικών ενδιαφερομένων σε σχέση με νέα μέσα, μεθόδους και προσεγγίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την ενίσχυση της προστασίας των χώρων λατρείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση, αξιολόγηση και διαδραστικές ασκήσεις, συζήτηση και χρήση συστήματος εικονικής πραγματικότητας (VR).

Τον Ιούλιο του 2022, το έργο ProSPeReS συμμετείχε στην τελετή των εγκαινίων του Ναού του Αγίου Παϊσίου, στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ProSPeReS Work Package (WP2), διεξήχθη εργαστήριο αξιολόγησης τρωτότητας (VA) τον Ιανουάριο του 2022. Κύριος σκοπός του ήταν ο εντοπισμός κενών ασφαλείας έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων και η συζήτηση των ισχυόντων μέτρων για αύξηση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων υψηλής σημασίας.

Παρατηρήθηκε ο χώρος μέσα και γύρω από την Εκκλησία, τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζουν οι τοπικοί φορείς και γενικά οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων σημαντικών τελετών. Όσον αφορά τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, ήταν πολύ ευχάριστο να διαπιστώθηκε πως ορισμένα από αυτά που εφαρμόστηκαν, προέκυψαν από συζητήσεις που έγιναν με τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου VA του Ιανουαρίου 2022, γεγονός που κατέδειξε πως οι δραστηριότητες του ProSPeReS συμβάλουν ήδη στην ενίσχυση της προστασίας συγκεκριμένων χώρων θρησκευτικής σημασίας..

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στις 29-30 Νοεμβρίου 2022, οι εμπλεκόμενοι φορείς συναντήθηκαν στη Λευκωσία όπου και διοργανώθηκε πάνελ με θέμα «Προστασία Θρησκευτικών Χώρων από Τρομοκρατικές Επιθέσεις» από το CARDET και το University of Lodz.

*Πληροφορίες και Φωτογραφίες από: ΚΕΜΕΑ, CARDET, PRoSPeReS

Διαβάστε επίσης: EDEX 2021 | Ανίχνευση χημικών απειλών από το ChemProX και η χρήση του από την ΕΜΑΚ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This