Αστυνομία Κύπρου | Επίσημη παρουσίαση των 3 νέων σκαφών – Φωτογραφίες και Βίντεο
Defence Redefined
Published on 11/12/2023 at 22:17

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λιμάνι Λεμεσού η επίσημη τελετή παρουσίασης των τριών νέων περιπολικών σκαφών κατηγορίας Β’, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Κύπρου (Λ&ΝΑ), παρουσία μεταξύ άλλων της ηγεσίας της Αστυνομίας και εκπροσώπων της Πολιτείας. 

Η απόκτηση των σκαφών τα οποία αφίχθησαν στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο ενισχύει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Λ&ΝΑ για επιτήρηση και προστασία της ακτογραμμής, των λιμανιών και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της DEFENCE ReDEFiNED τα τρία σκάφη θα εδρεύουν έκαστο σε επαρχία Αμμοχώστου, Λεμεσό και Λάρνακα. Τα τρία σκάφη φέρουν τις συμβολικές ονομασίες “Κερύνεια 1”, “Πενταδάκτυλος” και “Καντάρα”. 

Διαβάστε επίσης: Ενισχύεται η Ναυτική Αστυνομία Κύπρου – Αυτά είναι τα νέα περιπολικά σκάφη υψηλών επιδόσεων – Φωτογραφίες

Τα νέα περιπολικά σκάφη έχουν μήκος 17 μέτρων, πλάτος 4,5 μέτρα και βύθισμα 1 μέτρο. Το εκτόπισμα τους ανέρχεται στους 34 τόνους και το πλήρωμά τους είναι τετραμελές. Μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 6 άτομα πλήρωμα και 12 επιβάτες. Η πλεύση τους εξασφαλίζεται από δύο (2) προπέλες και 2 κινητήρες MTU 2000V8M53 των 895kW. 

Το μηχανοστάσιο των σκαφών

Τα σκάφη μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 43 κομβους ενώ η κατανάλωση τους ανέρχεται -με ταχύτητα 27 κόμβους- σε 350 Λίτρα/ώρα. Τα σκάφη έχουν αυτονομία 350 ΝΜ ενώ οι δεξαμενές καυσίμου που διαθέτουν μπορούν να φέρουν 4700 λίτρα πετρελαίου.

Τα 3 σκάφη είναι επίσης εξοπλισμένα με θερμική κάμερα (FLIR), Radar plotter (2), βαθύμετρο, GPS, VHF, HF, DF, Police Radio, Δορυφορική τηλεόραση κ.α

Η γέφυρα των σκαφών 

Το κύριο υλικό κατασκευής των σκαφών είναι αλουμίνιο (Marine Grade 5083) και κατασκευάστηκαν στην Τούλα της Κροατίας το 2023. Η χρήση τους αφορά κυρίως περιπολίες και επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα (12 NM) και στη συνορεύουσα ζώνη (24NM) στην περιοχή όπου εδρεύουν. Όσον αφορά τον οπλισμό τους, τα νέα σκάφη διαθέτουν δύο θέσεις όπλων με ασπίδιο επιπέδου προστασίας NATO STANAG 3 (μια στην πλώρη και μια στην πρύμνη) στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλων έως διαμετρήματος 12,7 χιλ. 

Βάση πολυβόλου με ασπίδιο στην πρύμνη

Στην εκδήλωση τελέστηκε αγιασμός, ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου και της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη Προκοπίου. 

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφερόμενος στην επίσημη ένταξη των τριών σκαφών στην επιχειρησιακή δύναμη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, επεσήμανε το πολύπλευρο έργο της δύναμης λέγοντας πως στελεχώνεται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό, παραμένοντας άγρυπνος φρουρός. Ευχήθηκε δε, τα σκάφη να είναι ασφαλή και καλοτάξιδα ούτως ώστε να επιτελέσουν στο σκοπό τους στις κυπριακές θάλασσες. Περαιτέρω ο Αρχηγός ανέφερε ότι εντός του 2024, η Λ&ΝΑ θα εντάξει στο στόλο της άλλα δέκα νέα σκάφη Κατηγορίας Γ, ενώ προωθείται και η αντικατάσταση τεσσάρων σκαφών Κατηγορίας Α και δύο σκαφών Κατηγορίας Β, στα επόμενα χρόνια.

Ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στην εκδήλωση

Κατά το δικό της χαιρετισμό, η κ. Προκοπίου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσθήκη η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιτήρησης και προστασίας της ακτογραμμής, των λιμανιών και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονικά δύσκολη περίοδο αυξημένων εντάσεων στη γεωγραφική μας περιοχή αλλά και αυξημένων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης. 

Παρουσίαση για τις τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες των νέων σκαφών πραγματοποίησε ο Αστυνόμος Β΄κ. Γιάννης Τζιωρτζίης της Λ&ΝΑ. 

Το κόστος των 3 σκαφών ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και η αγορά υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία | Πάντα σε ετοιμότητα για προστασία και ασφάλεια | VIDEO 

Δείτε το δικό μας βίντεο από την εκδήλωση πιο κάτω:

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This