ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Η Lockheed Martin σε εφ όλης της ύλης συζήτηση για εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 18/12/2023 at 16:10

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Η συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελλάδα μετρά περισσότερα από 75 χρόνια και συμπεριλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης Άμυνας Egypt Defense Expo (EDEX 2023), η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Αμερικανικού κολοσσού εφ όλης της ύλης για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία “τρέχει”.

Στην αρχική τους τοποθέτηση, οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερα μακροχρόνια σχέση που έχει αναπτύξει η εταιρεία τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ πρόσθεσαν ότι υφίσταται πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών, όσο και στη δημιουργία νέων, πάντα δεσμευόμενη να υποστηρίξει την Ελλάδα παρέχοντας τις πιο προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, αποκτώντας έτσι το προβάδισμα στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Πτώση 5% για τα έσοδα τριμήνου της Αεροναυπηγικής εξαιτίας καθυστερήσεων των F-35

Μεταγωγικά αεροσκάφη

Αναφορικά με το στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών, οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin τόνισαν ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συνεχίζει τη συντήρηση και τις εργασίες δομικής αναβάθμισης του υφιστάμενου στόλου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν διαθέσιμα 3 αεροπλάνα του τύπου.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΒ πραγματοποίησε τις τελευταίες παραδόσεις δύο C-130H αεροσκαφών μέσα στο 2020 και το 2021 ενώ προγραμματίζει να παραδώσει άλλα δύο αεροσκάφη μέσα στο 2024 και τρία μέσα στο 2025. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει στείλει 2 C-130H σε εργοστάσιο της Πορτογαλίας, όπου επισκευάζονται αεροσκάφη συμμαχικών χωρών, για να γίνει η συντήρηση που απαιτείται.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτεράρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, μετέβη πρόσφατα στην Πορτογαλική Αεροπορική Βιομηχανία “OGMA”, που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Alverca και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών εργοστασιακής συντήρησης των δύο αεροσκαφών C-130H μέσω του προγράμματος NATO Support and Procurement Agency. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δύο C-130H αναμένεται να ολοκληρώσει τη συντήρηση και να παραδοθεί στη Πολεμική Αεροπορία το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δύο τύπους μεταφορικών αεροσκαφών: C-27J Spartan και τα C-130, ενώ διαστάσεις πήρε το πρόβλημα των μεταφορικων αεροσκαφών μετά την αδυναμία της ελληνικής αποστολής με διασώστες να πετάξει με ασφάλεια στη Τουρκία για να συνδράμει στους απεγκλωβισμούς πολιτών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γείτονα. 

Τότε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το πράσινο φως στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ να αναζητήσουν τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες λύσεις, έτσι ώστε να ανανεωθεί ο Στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών, καθώς η ανάγκη είναι επιτακτική. Όπως επιβεβαίωσαν τα στελέχη της Lockheed Martin, κλιμάκιο της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας για το ενδεχόμενο απόκτησης νέων μεταφορικών αεροσκαφών έχοντας αποστείλει LoR (Letter of Request) για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 4+2 αεροσκαφών C-130 στη διαμόρφωση J, που αποτελεί την πιο σύγχρονη και δημοφιλή εκδοχή τους.  

Τα στελέχη τόνισαν το παράδοξο ότι στην ΕΑΒ κατασκευάζεται το 30% των C-130J, που πωλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υπάρχει και πιστοποιημένο εργοστάσιο συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών του ίδιου τύπου, αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν είναι χρήστης του τύπου. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Παραδόθηκε το Dry Mini-Submarine στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό – VIDEO

F-35 και F-16

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι της εταιρείας σχολίασαν την επικείμενη προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δώσει επίσημη έγκριση και η Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή Επιστολής Αποδοχής (Letter of Acceptance – LoA). Το F-35 σύμφωνα με την Lockheed Martin είναι η πιο κατάλληλη λύση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία φέρνοντας τεχνολογίες 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), σύντηξης αισθητήρων, δυνατότητας δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων και διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου. 

Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Tο State-of-the-Art σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου για τα αεροσκάφη F-35

Σχετικά με το στόλο των F-16, τα στελέχη δήλωσαν ότι Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συνεργάζονται αποτελεσματικά για την αναβάθμιση ενός σημαντικού τμήματος του στόλου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην κορυφαία διαμόρφωση  των F-16V “Viper”. 

Ειδικότερα, ως μέρος του πλάνου αναβάθμισης συνολικά 84 αεροσκαφών στη διαμόρφωση “Viper” έως το 2027, ο συνολικός αριθμός των αναβαθμισμένων μαχητικών που έχουν παραδοθεί, σε συνδυασμό με άλλα τρία που παραδόθηκαν από την ΕΑΒ τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται πλέον σε 13, ενώ αποτελεί στόχο ο στόλος των αναβαθμισμένων F-16C/D Block 72 να ανέλθει σε 16 μαχητικά μέχρι το τέλος του 2023.

Αναφορικά με τον υπόλοιπο στόλο των F-16, η εταιρεία αναμένει τις τελικές αποφάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για την επικείμενη αναβάθμιση των “Block 50” για τη δημιουργία ομοιογένειας του στόλου, ενώ για τα αεροσκάφη “Block 30” τυχόν απόφαση θα παρθεί σε δεύτερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

P3 Orion

Το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β ORION του Πολεμικού Ναυτικού, συνεχίζεται ομαλά παρά τις όποιες ανακρίβειες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τονίζει στέλεχος της εταιρείας, σημειώνοντας δε ότι τα επίμαχα αεροσκάφη θα είναι τα πιο σύγχρονα του τύπου παγκοσμίως.

Το σχέδιο της αναβάθμισης δίνει έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο με ηλεκτρονικά συστήματα και οι αισθητήρες αιχμής, καθώς και νέο πιλοτήριο (glass cockpit) με οθόνες αφής. Ενδεικτικά, τα αεροσκάφη θα διαθέτουν νέο σύστημα αποστολής, τερματικά ζεύξης δεδομένων τύπου Link 11/16/22, νέο ραντάρ επιφανείας και σύστημα υποκλοπών. Μόλις το πρώτο Ρ-3Β ολοκληρώσει τις δοκιμές εδάφους, θα αποδοθεί στην Αεροπορία Ναυτικού ίσως και στην εκπνοή του 2023, ενώ θα αποτελέσει και το πρότυπο για τα υπόλοιπα Ρ-3 που θα ακολουθήσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο αναμένεται να αποδοθεί το 2024 και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη το 2025, ενώ υφίσταται το Ρ-3 της “ενδιάμεσης λύσης” που αποδόθηκε το 2019 χωρίς όμως να υποστεί εκσυγχρονισμό.

UH-60M Blackhawk

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, το πρόγραμμα, που αφορά τη προμήθεια 35 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk για την Αεροπορία Στρατού, έχει τροχοδρομηθεί και αναμένεται η Επιστολή Αποδοχής (LoA) προς απάντηση σχετικής Επιστολής Αιτήματος (Letter of Request – LoR) εντός του Δεκεμβρίου του 2023 κατόπιν έγκρισης του Κογκρέσου (κατά τη στιγμή συνέντευξης).

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk στην Ελλάδα με το κόστος να εκτιμάται στα 195,5 δις δολάρια προς αντικατάσταση του στόλου ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου της Ελλάδας. 

Στο πακέτο πώλησης των δικινητήρων ελικοπτέρων περιλαμβάνονται 70+10 κινητήρες, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτοπροστασίας, αντίμετρα θερμοβολίδων, ενώ μεταξύ άλλων διαθέτουν ανυψωτικά για μεταφορά τραυματία και σύστημα fast rope για ειδικές επιχειρήσεις. Ο οπλισμός περιλαμβάνει πολυβόλα M-134 Systems και M-240 των 7.62 χιλ και ρουκέτες 2.75”.

Διαβάστε επίσης: Μ134D Minigun | Το αμερικανικό μυδραλιοβόλο για οχήματα ειδικών επιχειρήσεων, σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, ελικόπτερα και άλλες πλατφόρμες – VIDEO

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένταξη της προμήθειας στο σχετικό πρόγραμμα “multi-year contract” του Αμερικανικού Στρατού, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί σε τιμές χαμηλές αντίστοιχα με τον Αμερικανικό Στρατό, ενώ η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται μέχρι και το 2075.

Η ελληνική έκδοση θα είναι παρόμοια με την αμερικανική εκτός από 4 κομμάτια, τα οποία θα δοθούν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και θα έχουν ξεχωριστή διαμόρφωση. Όπως σημείωσαν τα στελέχη της εταιρείας, το υπόψη ελικόπτερο χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας Στρατού με ότι αυτό συνεπάγεται με όρους υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Lockheed Martin – Στην ατζέντα F-35, P-3B Orion και F-16 Viper

MH-60R και SH-60

Η Lockheed Martin επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει την συντήρηση και υποστήριξη του υφιστάμενου στόλου ελικοπτέρων τύπου SH-60. Αναφορικά με την προσθήκη 7 ελικοπτέρων του νέου, πιο προηγμένου τύπου ναυτικού ελικοπτέρου στον κόσμο, το MH-60R, στον στόλο των ήδη υπαρχόντων 11 S-70B/B6, αυτή η συμφωνία βασίζεται στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ της Lockheed Martin και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ελλάδα να αποκτά μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να εκτελεί αποστολές τόσο κατά στόχων επιφανείας όσο και ανθυποβρυχιακές, με παράλληλη δυνατότητα εκτέλεσης δευτερευουσών αποστολών, όπως ο κατακόρυφος ανεφοδιασμός και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παράδοση των 3 πρώτων κομματιών αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2024 κατόπιν έκδοσης του πλάνου μεταφοράς (transportation plan) από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα αφιχθούν στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025. 

Τέλος, σχετικά με φημολογούμενο ενδιαφέρον αποκτήσεως για το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων μονάδων LCS της κλάσης Freedom, πλοία τα οποία αποσύρει πρόωρα το Αμερικανικό Ναυτικό, στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι δεν υφίσταται ουδεμία απόφαση υπέρ της πρόσκτησης αυτών, ενώ εκτίμησαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό “ζυγίζει” όλες τις παραμέτρους προσεκτικά και σύντομα θα κάνει την “κίνηση” του. 

Διαβάστε επίσης: F-35 | Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεων με τη Rheinmetall

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτήν, οι απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση εκείνων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This