Αλβανία | Η Ελλάδα μπλόκαρε συμφωνία άμυνας με την ΕΕ
Defence Redefined
Published on 19/01/2024 at 19:31

Σε συμβιβασμό κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Ασφαλείας της Ε.Ε., προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες με τρίτες χώρες που έχουν ως στόχο την καλύτερη αμυντική συνεργασία τους με την Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που είχε ως βασικό αντικείμενο τη σύναψη σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με χώρες εκτός Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Γκάνα, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα. 

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκαν ενστάσεις για την Αλβανία, καθώς ως χώρα η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. οφείλει να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Συγκεκριμένα, ο λόγος είναι η υπόθεση του συλληφθέντος δημάρχου της πόλης της Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη.

Όπως αναφέρει το MIA, η ελληνική πλευρά υπέβαλε την πρόταση της, σύμφωνα με την οποία η καταλληλότερη χώρα για τη σύναψη συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας με την ΕΕ είναι τα Σκόπια, η οποία έχει δείξει καλύτερα επιτεύγματα στο κράτος δικαίου, ενώ η τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων στα δυτικά πρότυπα μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε, ακόμη, ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνει πρόταση μόνο στην Αλβανία και όχι στα Σκόπια, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κάποιο ανεπιθύμητο προηγούμενο.

Η υπόθεση Μπελέρη δημιούργησε προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και η Αθήνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Τιράνων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πλέον έντονη υποστήριξη της Αλβανίας προήλθε από την πλευρά της Ιταλίας, καθώς η Ρώμη αποτελεί τον πλέον στενό εταίρο των Τιράνων εντός της Ε.Ε.

Τελικά, παρά τις αρχικές ενστάσεις ορισμένων, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, έγινε πλήρως αποδεκτή η ελληνική εισήγηση, οπότε αποφασίστηκε ότι θα βολιδοσκοπηθούν και οι δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω συζήτηση αφορά μια εσωτερική διαδικασία της Ε.Ε. και δεν έχει επιλεγεί ακόμα σε ποια από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω, θα απευθυνθεί τελικά πρόσκληση για συζήτηση με αντικείμενο την πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Αλβανία | Πρώτο “μπλόκο” λόγω υπόθεσης Μπελέρη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This