ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Στρατηγικός Αναλυτής και Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε μια σύντομη αλλά περιεκτική αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στην Τουρκία και το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα σχετικά με την αποκόμιση οποιουδήποτε οφέλους.
Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση του:
“Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν μετά την υποτίμηση της λίρας της οποίας η ισοτιμία με το δολάριο έσπασε χθες κάθε ρεκόρ. Χρειάζεται εδώ να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα που ενώ καιρό τα συζητούμε, χθες αποδείχθηκαν.
Πρώτον, οι ”κυρώσεις με δόντια” από τις ΗΠΑ δεν ήταν ανάγκη να έλθουν διότι αυτό που επιθυμούν (ραγδαία φθορά της κυβέρνησης ΑΚΡ) το επιτυγχάνουν οι ίδιες οι αγορές. Το τι σημαίνει η μερική αποχώρηση της Apple ή το τι ”βαθμούς” βάζουν εδώ και 2 περίπου έτη διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην Τουρκίας, είναι κάτι παραπάνω από ”κυρώσεις” διότι στις εκθέσεις τους αναφέρουν επίσης εκτενώς και το ”geopolitical risks”. Λίγους μήνες πριν η VW ακύρωσε σημαντική επένδυση στην Τουρκία προφανώς γιατί έβλεπε μαύρα τα πράγματα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον τομέα εκείνο που τις αφορά και είναι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας η οποία έχει προχωρήσει σε κλοπή τεχνογνωσίας. Από μόνες τους αυτές οι κυρώσεις όπως και η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, επηρέασαν την οικονομία της Τουρκίας.
Δεύτερον, ο ”πόλεμος” έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να πέσουν στην παγίδα του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να προκαλέσει προβοκάτσιες έτσι ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω αντιαμερικανισμού. Οι ΗΠΑ διδάχθηκαν από το ”αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016” στην Τουρκία και πώς ο Ερντογάν προέβη σε μια σειρά κινήσεων εκμεταλλευόμενος τη ρητορική για υποτιθέμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα.
Διαβάστε επίσης: Podcast S2E4 | Ο Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία – VIDEO
Τρίτον, στην παραπάνω λογική στηρίζουν και οι ΗΠΑ την θέση τους για τα F-16 που επιθυμεί ο Ερντογάν. Γνωρίζουν οτι ο Ερντογάν έκανε ακόμη μια απόπειρα προβοκάτσιας ώστε οι ΗΠΑ να αρνηθούν ως κυβέρνηση και έτσι να δικαιολογήσει το φλερτ του με τη Ρωσία σε μαχητικά 5η γενιάς. Ο Ερντογάν δε θέλει τα F-16 , θέλει τα F-35 ή ίδιας τεχνολογίας μαχητικά από άλλη χώρα. Γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να τον προικοδοτήσουν και ότι στηρίζουν την τουρκική αντιπολίτευση, ποντάρει στο οτι θα πουν ένα ”όχι” οι Αμερικανοί. Το Κογκρέσο έχει πει πως ”δεν περνάει τίποτε τουρκικό από εδώ” όμως η κυβέρνηση παριστάνει τον καλό ανακριτή μέσω υφυπουργού Εξωτερικών. Οι Αμερικανοί κρατούν το ζήτημα ”ζεστό” και για έναν ακόμη λόγο. Να σπρώξουν την τουρκική αντιπολίτευση στο να επιτεθεί στον Ερντογάν, να μη νιώθεις σίγουρη η τουρκική αντιπολίτευση οτι οι Αμερικανοί θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα ”βγάλτε τον knock out και τα λέμε” είναι το αμερικανικό μήνυμα.
Τέταρτον, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε τώρα και άμεσα όσο είναι ”ζεστό” το θέμα των F-16 της Τουρκίας που έτσι κι αλλιώς, θέλει πολύ χρόνο ακόμη και αν ευοδώσει, χρόνο που φαίνεται να μην έχει ο Ερντογάν. Ποιό είναι αυτό; Το νομοσχέδιο του Μενέντεζ το οποίο θα μας δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δέσμευση των ΗΠΑ σε μια περίοδο που μάλλον οι ΗΠΑ είναι αισιόδοξες για το μέλλον της Τουρκίας-χωρίς Ερντογάν (κακώς είναι αισιόδοξες αλλά αυτό είναι άλλη τεράστια συζήτηση).
Πέμπτον, να έχουμε όσο γίνεται ψηλά το επίπεδο αυτών των θεμάτων που δυστυχώς ποδοσφαιροποιούνται και δεν είναι έτσι. Αν κάτι είπε αληθές η υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι οτι για τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι και οτι σαν μεγάλη δύναμη της τριγωνικής σχέσης, δεν κοιτούν τη σχέση αυτή όπως την κοιτά η Ελλάδα και η Τουρκία, κρατούν μια ισορροπία που στηριζόταν σε αντικειμενικά κριτήρια. Όταν η Τουρκία ήταν απαραίτητη για τις ΗΠΑ, αυτή η ισορροπία ήταν εξώφθαλμα υπέρ της Τουρκίας, τώρα που είναι ”χρήσιμη” και ”προβληματική” αλλά σίγουρα όχι απαραίτητη, επωφελείται η Ελλάδα που είναι πολύ χρήσιμη και μη προβληματική.
Το παράθυρο ευκαιρίας στο να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τις ΗΠΑ (συγκριτικά οφέλη -έναντι της Τουρκίας) δε θα είναι για πάντα ανοικτό”.
Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Δρίβας | Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1)
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Το διακύβευμα της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία
Είναι αναμφίλεκτα σημαντική η επιτυχία των Ουκρανικών Δυνάμεων σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποία μετά από μία αιφνιδιαστική…
ΑΠΟΨΗ | “Ας αφυπνιστούμε στο Κυπριακό”
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο…
Η Ελλάδα ως Μη Μόνιμο Μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και… το Κυπριακό | Άποψη
Σε μυστική ψηφοφορία, οι εκλεγμένες χώρες εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των κρατών μελών που είναι…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
ΓΕΕΘΑ | Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων – Υβριδικές Απειλές και χρήση του Δικαίου
Σεμινάριο Νομικών Επιχειρήσεων με αντικείμενο την αξιοποίηση του Δικαίου ως εναλλακτικού μέσου διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων…
Κύπρος | Ενισχυμένος ο Αμυντικός Προϋπολογισμός – Έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες – Στήριξη έρευνας και καινοτομίας
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας για το 2025 ανέρχονται στα €588,4 εκ…
PwC Κύπρου, Multimarine, SignalGeneriX και Theophrastus Ενώνουν Δυνάμεις για το έργο Symbiosis του EDA
Σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την PwC Κύπρου, τη Multimarine Services Ltd, τη SignalGeneriX Ltd και το Ερευνητικό Ινστιτούτο…