ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξανδρος Δρίβας | Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η οικονομία και το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 24/11/2021 at 14:30

Ο Στρατηγικός Αναλυτής και  Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε μια σύντομη αλλά περιεκτική αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στην Τουρκία και το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα σχετικά με την αποκόμιση οποιουδήποτε οφέλους.

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση του:

“Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν μετά την υποτίμηση της λίρας της οποίας η ισοτιμία με το δολάριο έσπασε χθες κάθε ρεκόρ. Χρειάζεται εδώ να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα που ενώ καιρό τα συζητούμε, χθες αποδείχθηκαν.

Πρώτον, οι ”κυρώσεις με δόντια” από τις ΗΠΑ δεν ήταν ανάγκη να έλθουν διότι αυτό που επιθυμούν (ραγδαία φθορά της κυβέρνησης ΑΚΡ) το επιτυγχάνουν οι ίδιες οι αγορές. Το τι σημαίνει η μερική αποχώρηση της Apple ή το τι ”βαθμούς” βάζουν εδώ και 2 περίπου έτη διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην Τουρκίας, είναι κάτι παραπάνω από ”κυρώσεις” διότι στις εκθέσεις τους αναφέρουν επίσης εκτενώς και το ”geopolitical risks”. Λίγους μήνες πριν η VW ακύρωσε σημαντική επένδυση στην Τουρκία προφανώς γιατί έβλεπε μαύρα τα πράγματα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον τομέα εκείνο που τις αφορά και είναι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας η οποία έχει προχωρήσει σε κλοπή τεχνογνωσίας. Από μόνες τους αυτές οι κυρώσεις όπως και η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, επηρέασαν την οικονομία της Τουρκίας.

Δεύτερον, ο ”πόλεμος” έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να πέσουν στην παγίδα του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να προκαλέσει προβοκάτσιες έτσι ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω αντιαμερικανισμού. Οι ΗΠΑ διδάχθηκαν από το ”αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016” στην Τουρκία και πώς ο Ερντογάν προέβη σε μια σειρά κινήσεων εκμεταλλευόμενος τη ρητορική για υποτιθέμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα. 

Διαβάστε επίσης: Podcast S2E4 | Ο Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία – VIDEO

Τρίτον, στην παραπάνω λογική στηρίζουν και οι ΗΠΑ την θέση τους για τα F-16 που επιθυμεί ο Ερντογάν. Γνωρίζουν οτι ο Ερντογάν έκανε ακόμη μια απόπειρα προβοκάτσιας ώστε οι ΗΠΑ να αρνηθούν ως κυβέρνηση και έτσι να δικαιολογήσει το φλερτ του με τη Ρωσία σε μαχητικά 5η γενιάς. Ο Ερντογάν δε θέλει τα F-16 , θέλει τα F-35 ή ίδιας τεχνολογίας μαχητικά από άλλη χώρα. Γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να τον προικοδοτήσουν και ότι στηρίζουν την τουρκική αντιπολίτευση, ποντάρει στο οτι θα πουν ένα ”όχι” οι Αμερικανοί. Το Κογκρέσο έχει πει πως ”δεν περνάει τίποτε τουρκικό από εδώ” όμως η κυβέρνηση παριστάνει τον καλό ανακριτή μέσω υφυπουργού Εξωτερικών. Οι Αμερικανοί κρατούν το ζήτημα ”ζεστό” και για έναν ακόμη λόγο. Να σπρώξουν την τουρκική αντιπολίτευση στο να επιτεθεί στον Ερντογάν, να μη νιώθεις σίγουρη η τουρκική αντιπολίτευση οτι οι Αμερικανοί θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα ”βγάλτε τον knock out και τα λέμε” είναι το αμερικανικό μήνυμα. 

Τέταρτον, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε τώρα και άμεσα όσο είναι ”ζεστό” το θέμα των F-16 της Τουρκίας που έτσι κι αλλιώς, θέλει πολύ χρόνο ακόμη και αν ευοδώσει, χρόνο που φαίνεται να μην έχει ο Ερντογάν. Ποιό είναι αυτό; Το νομοσχέδιο του Μενέντεζ το οποίο θα μας δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δέσμευση των ΗΠΑ σε μια περίοδο που μάλλον οι ΗΠΑ είναι αισιόδοξες για το μέλλον της Τουρκίας-χωρίς Ερντογάν (κακώς είναι αισιόδοξες αλλά αυτό είναι άλλη τεράστια συζήτηση). 

Πέμπτον, να έχουμε όσο γίνεται ψηλά το επίπεδο αυτών των θεμάτων που δυστυχώς ποδοσφαιροποιούνται και δεν είναι έτσι. Αν κάτι είπε αληθές η υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι οτι για τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι και οτι σαν μεγάλη δύναμη της τριγωνικής σχέσης, δεν κοιτούν τη σχέση αυτή όπως την κοιτά η Ελλάδα και η Τουρκία, κρατούν μια ισορροπία που στηριζόταν σε αντικειμενικά κριτήρια. Όταν η Τουρκία ήταν απαραίτητη για τις ΗΠΑ, αυτή η ισορροπία ήταν εξώφθαλμα υπέρ της Τουρκίας, τώρα που είναι ”χρήσιμη” και ”προβληματική” αλλά σίγουρα όχι απαραίτητη, επωφελείται η Ελλάδα που είναι πολύ χρήσιμη και μη προβληματική. 

Το παράθυρο ευκαιρίας στο να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τις ΗΠΑ (συγκριτικά οφέλη -έναντι της Τουρκίας) δε θα είναι για πάντα ανοικτό”.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Δρίβας | Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1)

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This