Η ΤΗΕΟΝ ΙΝΤΕRNATIONAL PLC (THEON) ανακοίνωσε ότι οι Επιτροπές Άμυνας και Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου ενέκριναν νέα…
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μια έντονη συζήτηση, η οποία εμπλέκει την Κύπρο στην ενδεχόμενη αγορά ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava, με τις απόψεις να δίνουν και να παίρνουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική βάση για να διεξάγεται αυτή η συζήτηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στις 14 Ιουνίου, ο Γιάιρ Κουλάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξη του σε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, δήλωσε ότι “ Υπάρχουν δύο πιθανές χώρες με τις οποίες διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση περισσότερων από 200 αρμάτων Merkava. Δεν μου επιτρέπεται να τις κατονομάσω αλλά μία είναι από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.”
Η δήλωση του Ισραηλινού Αξιωματούχου, πυροδότησε την φημολογία, ότι η μια από τις δύο χώρες είναι ενδεχομένως η Κύπρος, εξαιτίας των όποιων πιέσεων δέχεται η Λευκωσία, όπως παραχωρήσει τα ρωσικής προέλευσης κύρια οπλικά συστήματα που διαθέτει, στην Ουκρανία, σενάριο ωστόσο το οποίο απέκλεισε προ μηνών ο τέως Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και η Κύπρος μετά την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, για την προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Merkava. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, καθώς η πάγια πολιτική για τα εξοπλιστικά, είναι να μην συζητούνται δημόσια.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιο της, ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης και λοιπό εξοπλισμό και ενδεχομένως θα μπορούσε να “επωφεληθεί της όποιας ανταλλαγής” με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία διαθέτει 160 (+250 σε αποθήκευση) άρματα Τ-72 σε αναβαθμισμένα σε έκδοση A/M2 τα οποία διαθέτουν μεταξύ άλλων νέα όργανα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης καθώς και σύστημα επαυξημένης επίγνωσης (C4I). Στο γεωπολιτικό σκηνικό σημειώνεται επίσης ότι οι επίσημες σχέσεις της Σόφιας με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί μετά τη συμπερίληψη της Βουλγαρίας στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών και τα μέτρα που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Balkan Spirit 2022 | Επίδειξη επιχειρησιακών διαδικασιών από τις ειδικές δυνάμεις Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας
Τα σενάρια, για τις πιθανές χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται το Ισραήλ, για την πώληση των Merkava, αναφέρονται και στην Κροατία, η οποία διαθέτει 85 οχήματα M-84A4 Sniper, τα οποία ωστόσο αναμένεται να αντικαταστήσει ωστόσο με αντίστοιχο αριθμό Leopard 2. Οι διπλωματικές σχέσεις Κροατίας – Ρωσίας επίσης δεν είναι ομαλές μετά την πλήρη στήριξη της Ουκρανίας από την κυβέρνηση της Κροατίας.
Πέρα τούτων, τα σενάρια ότι η χώρα που θα παραλάβει Merkava, είναι η Ουκρανία, δεν φαίνεται να ευσταθούν καθώς το Ισραήλ ξεκάθαρα από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία επέλεξε όπως δεν αποστείλει και ούτε επιτρέπει την παραχώρηση εξοπλισμού ισραηλινής προέλευσης στην υπόψη χώρα, εξαιτίας μεταξύ άλλων και των διμερών του σχέσεων με την Ρωσία.
Η οικογένεια αρμάτων μάχης Merkava
Η οικογένεια αρμάτων μάχης Merkava, αποτελεί από το 1979, μέχρι σήμερα την ραχοκοκαλιά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ενώ δεν έχει εξαχθεί ποτέ σε άλλη χώρα. To άρμα σχεδιάστηκε και παράχθηκε στο Ισραήλ την δεκαετία του 1970 δεδομένων και των διδαγμάτων από τους Αραβο-Ισραηλινούς πολέμους που προηγήθηκαν. Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 5 κύριες εκδόσεις του Merkava και αρκετές υπο-εκδόσεις με βελτιώσεις που αφορούν ενδεικτικά τον κινητήρα, την θωράκιση, το σύστημα διαχείρισης μάχης, τα ηλεκτρο-οπτικά, συστήματα διοίκησης ελέγχου και την αυτοπροστασία του άρματος.
Πρόσθετες λεπτομέρειες από τον ισραηλινό Τύπο, αναφέρουν ότι πιθανόν να εξαχθούν στις δύο υποψήφιες χώρες, τα παλαιότερα άρματα μάχης Merkava Mark ΙΙ (δεκαετίας 1980) και τα Merkava Mark ΙΙΙ τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1990. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα άρματα μάχης έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας και σήμερα και οι τρεις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των IDF, η 401, η 188 και 7η Ταξιαρχία, είναι εξοπλισμένες με προηγμένα άρματα μάχης Merkava Mark IV σε διάφορες εκδόσεις συμπεριλαμβανομένου και αυτών με το σύστημα αυτοπροστασίας Trophy.
Διαβάστε επίσης: Σύστημα αυτοπροστασίας “Trophy” | Το σύστημα που καθιστά πλέον τα Abrams “άτρωτα” – Φωτογραφίες & VIDEO
Όσον αφορά την έκδοση Mark II, το όχημα εισήχθη για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1983. Αν και ήταν ουσιαστικά ίδιο με το Merkava Mark I, ενσωμάτωσε πολλές μικρές διαφοροποιήσεις ως αποτέλεσμα της εισβολής του προηγούμενου έτους στο Λίβανο. Το νέο άρμα αναπτύχθηκε για αστικό πόλεμο και συγκρούσεις χαμηλών εντάσεων, με βάρος και κινητήρα όχι μεγαλύτερο από το Mark I, δηλαδή 61 τόνους.
Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας | Άσκηση Παλαιστινίων με ομοιώματα ισραηλινών αρμάτων Merkava – VIDEO
Διαθέτει κύριο πυροβόλο L7/M68 105 χιλ., δύο πολυβόλα FN MAG 7,62 χιλ, αλλά και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλ, πάνω από το κύριο πυροβόλο. Στο όχημα βρίσκεται επίσης και όλμος 60χιλ., ενώ προερετικά μπορούν να τοποθετηθούν ένα πολυβόλο 0,50’’ η εκτοξευτής βομβίδων Mk 19 40χιλ.
Από την άλλη το Mark IIΙ, μπήκε σε υπηρεσία το 1989 και ήταν σε παραγωγή μέχρι το 2003. Αποτελεί το πολυπληθέστερο άρμα μάχης στον Ισραηλινό Στρατό και σε σύγκριση με το Merkava II, έχει αναβαθμίσεις στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, στον κινητήρα, στον οπλισμό και στα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η πιο σημαντική αναβάθμιση του αποτελεί η ενσωμάτωση του εγχώριου πυροβόλου IMI 120 χιλ, όπως και ο ισχυρότερος κινητήρας ντίζελ 1.200 ίππων (890 kW), κάτι το οποίο αύξησε το συνολικό βάρος του οχήματος στους 65 τόνους, αλλά και την ταχύτητα του στα 60 χλμ/ω.
Τα Merkava II, δεν υπερτερούν σε σύγκριση με το υπάρχον δυναμικό της Εθνικής Φρουράς, ούτε στην ισχύ πυρός (πυροβόλο 105 χιλ), ούτε στην κινητικότητα, ενώ τα στοιχεία της θωράκισης του είναι άγνωστα λόγω διαβάθμισης. Στον τελευταίο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006 αξίζει να σημειωθεί ότι μικρός αριθμός αρμάτων Merkava II και ΙΙΙ είχαν καταστραφεί από αντιαρματικά (π.χ Kornet) ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) της Χεζμπολάχ.
Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | Επίσκεψη Αρχηγού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας – Ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας
Από τη Δευτέρα 16 έως την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, ο Αρχηγός Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας Vice Admiral Mohammed Al-Gharibi…
Δημιουργία Ειδικής Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Δωρεών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Η διαδικασία μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και την ελληνική γραφειοκρατία είναι κοπιώδης και δοκιμάζει την πρόθεση του δωρητή…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…