ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Σύστημα αυτοπροστασίας “Trophy” | Το σύστημα που καθιστά πλέον τα Abrams “άτρωτα” – Φωτογραφίες & VIDEO

Defence Redefined
Published on 08/01/2021 at 14:00

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems Ltd και Leonardo DRS ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των παραδόσεων των ενεργών συστημάτων προστασίας (APS) “Trophy” στον στρατό των ΗΠΑ για εγκατάσταση στα κύρια άρματα μάχης (MBT) Abrams M1A1/2.

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με την εταιρεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού να εξοπλίσει πολλές ταξιαρχίες των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, με APS (Active protection system) αυξάνοντας την επιβιωσημότητα τους ενάντια στις πολλαπλές απειλές του σύγχρονου πεδίου μάχης.

“Η Rafael είναι ο ηγέτης στην παροχή δυνατοτήτων προστασίας, τόσο ενεργής θωράκισης όσο και ενεργής προστασίας. Η απειλή των αντιαρματικών όπλων αυξάνεται και είμαστε ευγνώμονες που προσφέραμε  στις ΗΠΑ, αυτή την τεχνολογία που σώζει ζωές για να καλύψουμε μια επείγουσα ανάγκη”, δήλωσε ο Michael Lurie, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος επιβιωσιμότητας και ελιγμού της Rafael.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

Το ενεργό σύστημα προστασίας (APS) Trophy αναπτύχθηκε ως απάντηση στις επιτυχείς επιθέσεις κατά των τεθωρακισμένων. Το Trophy APS σύμφωνα με την Rafael και την Leonardo DRS αποτελεί ένα ώριμο και δοκιμασμένο στη μάχη (από τις δυνάμεις του Ισραήλ) σύστημα κατά των αντιαρματικών απειλών όπως πύραυλοι, ρουκέτες και βομβίδες ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και προσδιορίζει την προέλευση των εχθρικών πυρών για άμεση απόκριση.

Το ραντάρ του συστήματος Elta ELM-2133 WindGuard Radar διαθέτει τέσσερις επίπεδες κεραίες τοποθετημένες περιμετρικά του σκάφους, προσφέροντας κάλυψη κατά διεύθυνση σε πεδίο 360 μοιρών και σημαντική κάλυψη καθ’ ύψος. Σε περίπτωση εντοπισμού απειλής ο εσωτερικός υπολογιστής του συστήματος υπολογίζει την απόσταση προσέγγισης προτού το βλήμα φτάσει στο στόχο (όχημα) και ενημερώνει το πλήρωμα του οχήματος και το σύστημα διαχείρισης μάχης. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Βολές Αντιαρματικών Πυραύλων Refleks με Άρματα Τ-80 – Φωτογραφίες – VIDEO

Μόλις ταξινομηθεί η εισερχόμενη απειλή και επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για το όχημα, υπολογίζεται ο βέλτιστος χρόνος και η γωνία πυροδότησης των αντιμέτρων. Δύο περιστρεφόμενοι εκτοξευτές εγκατεστημένοι στις πλευρές του οχήματος πυροδοτούν έναν πολύ μικρό αριθμό εκρηκτικών βλημάτων -MEFPs (Explosively Formed Projectiles)- που σχηματίζουν ένα πολύ πυκνό πλέγμα, το οποίο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην κεφαλή του αντιαρματικού βλήματος. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να έχει μια πολύ μικρή ζώνη εκτόξευσης, έτσι ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό κοντά στο προστατευόμενο όχημα. 

Η πρώτη σύμβαση παραγωγής του Trophy υπογράφηκε το 2007 ενώ το σύστημα κατέστει υπηρεσιακό από Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) το 2009.

Merkava Mk 4M with Windbreaker (Trophy APS)

Διαβάστε επίσης: HEL lenic Tank Challenge 2020 – VIDEO

Το Trophy μπορεί να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα, όπως τα ηλεκτρονικά αντίμετρα (soft-kill), συστήματα C4I (Computers, Communications, Intelligence, Command and Control), τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων (π.χ SAMSON 30 RWS) κ.α. 

Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει απειλές που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ νεότερες εκδόσεις του συστήματος περιλαμβάνουν την δυνατότητα επαναγέμισης του. Μπορεί να εγκατασταθεί πέραν των κύριων αρμάτων μάχης και λοιπών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (TROPHY HV-Heavy Vehicle) και σε ελαφρότερα τροχοφόρα οχήματα (TROPHY VPS-Vehicle Protection System).

Από το 2011, το σύστημα έχει γνώρισε 100% επιτυχία σε όλες τις επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής έντασης, σε διαφοροποιημένο έδαφος (αστικό, πεδιάδα και δασικό). Το σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποικιλία απειλών, όπως τον αντιαρματικό πύραυλο Kornet (που χρησιμοποιεί η Χαμάς), ρουκέτες RPG-29 κ.λπ.

Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει αναφέρει παρόμοια επιτυχία στις δικές του δοκιμές. “Προσπάθησα να καταστρέψω το Abrams 48 φορές και απέτυχα”, δήλωσε ο συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ Glenn Dean. Σύμφωνα με την Rafael, έως το 2017, το Trophy έχει συγκεντρώσει πάνω από 500.000 ώρες λειτουργίας κατά την αξιολόγηση και ανάπτυξη του, φέρνοντας το σύστημα σε ένα μέγιστο επίπεδο αξιοπιστίας. 

Με πληροφορίες από: Rafael Advanced Defense Systems Ltd, Leonardo DRS

Διαβάστε επίσης:

Ο Αμερικανικός στρατός συνεχίζει τον εκμοντερνισμό των Abrams Μ1Α2 στην έκδοση SEPv3 για 4,6 δισ. δολάρια – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This