ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ | Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία – Νεκροί δύο ομογενείς
Defence Redefined
Published on 14/02/2022 at 15:30

Σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως “αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας”. Με νεότερη ανακοίνωση το ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως Δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμα τραυματιστήκαν στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία μετά από συμπλοκή με Ουκρανούς στρατιώτες για ασήμαντη αιτία.

Πιο αναλυτικά, το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλος, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Μετά το πέρας της σύσκεψης σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ αναφέρει πως “αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα”, ενώ “συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο”.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Επιτάχυνση προετοιμασιών εισβολής σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

“Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: [email protected]

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Ουδεμία πρόοδος στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας

Νεκροί δύο ομογενείς

Δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωήν τους και δύο ακόμα τραυματιστήκαν στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία μετά από συμπλοκή με Ουκρανούς στρατιώτες για ασήμαντη αιτία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

“Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία”.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν | Επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This