ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανία | Επιτάχυνση προετοιμασιών εισβολής σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών
Defence Redefined
Published on 06/02/2022 at 18:35

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά τις τελευταίες ημέρες μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ, θεωρούν ότι η Ρωσία επιταχύνει τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και πως έχει αναπτύξει ήδη το 70% των απαραίτητων δυνάμεων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, χρειάζονται για μια τέτοια επιχείρηση.

Πιο αναλυτικά, υπό το καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία, ανέφεραν πως μέσα σε δύο εβδομάδες είχαν αναπτυχθεί ήδη 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, ενώ την Παρασκευή 4/2, έφθασαν τα 80, ενώ ταυτόχρονα άλλα 14 μετακινούνταν από την υπόλοιπη Ρωσία.

Επιπλέον, περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων (Σπετσνάζ) έχουν καταφθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, ενώ ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας.

Άλλα έξι παρόμοια σκάφη εθεάθησαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά και συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Στη Γερμανία οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες

Όσον αφορά την πιθανή χρονική στιγμή μιας επιθετικής ενέργειας, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι από τις 15/2 και μέχρι τέλος Μαρτίου, το έδαφος στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα θα έχει παγώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτρέπει ταχεία και ευκολότερη δίοδο μηχανοκίνητων μονάδων του ρωσικού στρατού και μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού.

Διευκρίνισαν ωστόσο πως δεν έχουν καταλήξει εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει απόφαση να διατάξει επίθεση, αλλά θεωρούν πως θέλει να έχει διαθέσιμες όλες τις πιθανές επιλογές, είτε εισβολή στην περιφέρεια του Ντονμπάς, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, είτε εισβολή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικύκλωση του Κιέβου και την ανατροπή του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, ενώ προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 Ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης προσφυγικό ρεύμα 1 ως 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως προς το έδαφος της Πολωνίας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν | Επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This