ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ερντογάν | Επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 03/02/2022 at 12:30

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην σοβαρή κρίση της Ουκρανίας επιδιώκει να διεκδικήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δύο χωρών με τις οποίες διατηρεί στενές σχέσεις, για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Τοπική παραγωγή κινητήρων για τα Τουρκικά Bayraktar TB2

Ο Ερντογάν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε δήλώσεις του ανέφερε πως ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που θα προμήνυε κακά για την περιοχή”, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας “ειρηνικής λύσης” στην κρίση.

Ο Ερντογάν προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα τις υπηρεσίες του, προτείνοντας μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ευχαριστήσει τον Ερντογάν για την πρότασή του, αλλά έχει προσθέσει ότι θα του απαντήσει όταν το επιτρέψουν η πανδημία και η ατζέντα του.

Διαβάστε επίσης: Καλίν | “Όλα τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να επιλυθούν – Καμία υποχώρηση για τους S400”

Η Τουρκία, εκτός στην γεωπολιτική διατηρεί σχέσεις και με τις δύο χώρες στον τομέα των εξοπλιστικών, καθώς έχει αγοράσει από την Ρωσία το πυραυλικό σύστημα S-400 ενώ προμηθεύει την Ουκρανία με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Αν και δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, η διεκδίκηση του ρόλου του διαμεσολαβητή εκ μέρους της Τουρκίας καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο και ανεξάρτητο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Defence Redefined

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Επίσκεψη στην Ουκρανία – Το μήνυμα του στους ομογενείς

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This