ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ | Αναλυτικά όλες οι επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη
Defence Redefined
Published on 23/09/2021 at 09:32

Σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κ. Νίκο Δένδια και κ. Sameh Shoukry, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul Gheit, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας, κα. Battsetseg Batmunkh, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, κ. Hugh Hilton Todd, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, κ. Vincent Biruta, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κ. Ararat Mirzoyan.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με τους ομολόγους του της Λιβύης, της Σερβίας, της Μολδαβίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Σενεγάλης και της Γεωργίας.

Την Δευτέρα (20/9), ο ΥΠΕΞ είχε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Κουβέιτ και της Κιργιζίας, και συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Λήξη Εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής – VIDEO

Κατά το πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, κ. Nasser Kamel, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ένωσης, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας δύναμης ταχείας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η οποία να αποτελείται από αποσπάσματα και εξοπλισμό που θα προέρχεται από Κράτη Μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κ. Nayef Falah Al-Hajraf, που ακολούθησε, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, για τις επιπτώσεις στις χώρες τις περιοχής από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ ανασκοπήθηκε η συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία της Κύπρου με το Συμβούλιο και αποφασίστηκε όπως το προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας κ. Al-Hajraf επισκεφθεί την Κύπρο, μεταξύ άλλων για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Al Jaber, κύριο θέμα της οποίας ήταν η συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια έκθεση Expo2020 που ανοίγει τις πύλες της τον ερχόμενο μήνα στο Ντουμπάι, καθώς και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – ΗΑΕ ούτως ώστε αυτές να αντανακλούν το εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων που έχουν οικοδομήσει οι δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κα Najla El Mangoush, συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για επανενεργοποίηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβύης, με υπόβαθρο τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής MED9 | Μηνύματα και Προκλήσεις

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης κάθισε σε γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του της Σερβίας, κ. Nikola Selaković, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα θέματα, για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, για τις σχέσεις ΕΕ-Σερβίας, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πρώτα με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, κ. Nicu Popescu, με τον οποίο συζήτησε για τις σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας και τις προοπτικές για ενίσχυσή τους, ενώ διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για επίσπευση και ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με στόχο την υπογραφή το προσεχές διάστημα αριθμού διμερών συμφωνιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, κ. Faisal Mekdad, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα, καθώς και για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν ένεκα και της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Γενική Συνέλευση ΟΗΕ | Συνάντηση Αναστασιάδη με Γκουντιέρες και Τατάρ

Στη συνάντηση με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Fuad Hussein, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράκ στα δίκτυα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-Ιράκ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κ. Χριστοδουλίδης και Hussein υπέγραψαν συμφωνία για την εξαίρεση της απαίτησης θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Αργότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Σενεγάλης, κα. Aïssata Tall Sall, με την οποία συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σενεγάλης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ – Σενεγάλης, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, της οποία την Προεδρία θα αναλάβει το 2022 ο Πρόεδρος της Σενεγάλης.

Τέλος, στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γεωργιανό ομόλογό του, κ. David Zalkaliani, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ- Γεωργίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Ο Ν. Δένδιας στη Νέα Υόρκη για την 76η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This