ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Σύστημα αυτοπροστασίας “Trophy” | Το σύστημα που καθιστά πλέον τα Abrams “άτρωτα” – Φωτογραφίες & VIDEO
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems Ltd και Leonardo DRS ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των παραδόσεων των ενεργών συστημάτων προστασίας (APS) “Trophy” στον στρατό των ΗΠΑ για εγκατάσταση στα κύρια άρματα μάχης (MBT) Abrams M1A1/2.
Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με την εταιρεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού να εξοπλίσει πολλές ταξιαρχίες των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, με APS (Active protection system) αυξάνοντας την επιβιωσημότητα τους ενάντια στις πολλαπλές απειλές του σύγχρονου πεδίου μάχης.
“Η Rafael είναι ο ηγέτης στην παροχή δυνατοτήτων προστασίας, τόσο ενεργής θωράκισης όσο και ενεργής προστασίας. Η απειλή των αντιαρματικών όπλων αυξάνεται και είμαστε ευγνώμονες που προσφέραμε στις ΗΠΑ, αυτή την τεχνολογία που σώζει ζωές για να καλύψουμε μια επείγουσα ανάγκη”, δήλωσε ο Michael Lurie, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος επιβιωσιμότητας και ελιγμού της Rafael.
Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO
Το ενεργό σύστημα προστασίας (APS) Trophy αναπτύχθηκε ως απάντηση στις επιτυχείς επιθέσεις κατά των τεθωρακισμένων. Το Trophy APS σύμφωνα με την Rafael και την Leonardo DRS αποτελεί ένα ώριμο και δοκιμασμένο στη μάχη (από τις δυνάμεις του Ισραήλ) σύστημα κατά των αντιαρματικών απειλών όπως πύραυλοι, ρουκέτες και βομβίδες ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και προσδιορίζει την προέλευση των εχθρικών πυρών για άμεση απόκριση.
Το ραντάρ του συστήματος Elta ELM-2133 WindGuard Radar διαθέτει τέσσερις επίπεδες κεραίες τοποθετημένες περιμετρικά του σκάφους, προσφέροντας κάλυψη κατά διεύθυνση σε πεδίο 360 μοιρών και σημαντική κάλυψη καθ’ ύψος. Σε περίπτωση εντοπισμού απειλής ο εσωτερικός υπολογιστής του συστήματος υπολογίζει την απόσταση προσέγγισης προτού το βλήμα φτάσει στο στόχο (όχημα) και ενημερώνει το πλήρωμα του οχήματος και το σύστημα διαχείρισης μάχης.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Βολές Αντιαρματικών Πυραύλων Refleks με Άρματα Τ-80 – Φωτογραφίες – VIDEO
Μόλις ταξινομηθεί η εισερχόμενη απειλή και επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για το όχημα, υπολογίζεται ο βέλτιστος χρόνος και η γωνία πυροδότησης των αντιμέτρων. Δύο περιστρεφόμενοι εκτοξευτές εγκατεστημένοι στις πλευρές του οχήματος πυροδοτούν έναν πολύ μικρό αριθμό εκρηκτικών βλημάτων -MEFPs (Explosively Formed Projectiles)- που σχηματίζουν ένα πολύ πυκνό πλέγμα, το οποίο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην κεφαλή του αντιαρματικού βλήματος. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να έχει μια πολύ μικρή ζώνη εκτόξευσης, έτσι ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό κοντά στο προστατευόμενο όχημα.
Η πρώτη σύμβαση παραγωγής του Trophy υπογράφηκε το 2007 ενώ το σύστημα κατέστει υπηρεσιακό από Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) το 2009.
Διαβάστε επίσης: HEL lenic Tank Challenge 2020 – VIDEO
Το Trophy μπορεί να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα, όπως τα ηλεκτρονικά αντίμετρα (soft-kill), συστήματα C4I (Computers, Communications, Intelligence, Command and Control), τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων (π.χ SAMSON 30 RWS) κ.α.
Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει απειλές που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ νεότερες εκδόσεις του συστήματος περιλαμβάνουν την δυνατότητα επαναγέμισης του. Μπορεί να εγκατασταθεί πέραν των κύριων αρμάτων μάχης και λοιπών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (TROPHY HV-Heavy Vehicle) και σε ελαφρότερα τροχοφόρα οχήματα (TROPHY VPS-Vehicle Protection System).
Από το 2011, το σύστημα έχει γνώρισε 100% επιτυχία σε όλες τις επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής έντασης, σε διαφοροποιημένο έδαφος (αστικό, πεδιάδα και δασικό). Το σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποικιλία απειλών, όπως τον αντιαρματικό πύραυλο Kornet (που χρησιμοποιεί η Χαμάς), ρουκέτες RPG-29 κ.λπ.
Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει αναφέρει παρόμοια επιτυχία στις δικές του δοκιμές. “Προσπάθησα να καταστρέψω το Abrams 48 φορές και απέτυχα”, δήλωσε ο συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ Glenn Dean. Σύμφωνα με την Rafael, έως το 2017, το Trophy έχει συγκεντρώσει πάνω από 500.000 ώρες λειτουργίας κατά την αξιολόγηση και ανάπτυξη του, φέρνοντας το σύστημα σε ένα μέγιστο επίπεδο αξιοπιστίας.
Με πληροφορίες από: Rafael Advanced Defense Systems Ltd, Leonardo DRS
Διαβάστε επίσης:
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
0 Σχόλια