ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ρύθμιση Ωραρίου σε Στρατό | Κατατέθηκαν στη Βουλή οι Κανονισμοί – Οι κυριότερες πρόνοιες
Defence Redefined
Published on 06/03/2021 at 16:07

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι Κανονισμοί για την Ρύθμιση Ωραρίου των μελών του Στρατού, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι κανονισμοί οι οποίοι αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων ρυθμίζουν νομοθετικά ένα πάγιο αίτημα των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες να σημειωθεί είναι η μόνη υπηρεσία χωρίς θεσμοθετημένο ωράριο και οι οποίες λειτουργούν στη βάση εσωτερικών διαταγών του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ).

Οι υπόψη κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος υπηρεσίας των μελών του στρατού ανέρχεται στις 37,5 ώρες, είτε εφαρμόζουν κανονικό είτε ειδικό ωράριο εργασίας (π.χ σύστημα βάρδιας από Δευτέρα μέχρι και Κυριακή).

Διαβάστε επίσης: Επ. Άμυνας | Συνολική πρόταση από το Υπουργείο εντός 15 ημερών για ρύθμιση ζητημάτων προσωπικού

Καθορίζεται ωστόσο ότι ο μέγιστος χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσον όρο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εργασίας για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων (π.χ υπηρεσίες) αλλά αυτό εντός περιόδου αναφοράς έξι μηνών και όχι για μια μεμονωμένη εβδομάδα. Στην περίοδο αναφοράς των έξι μηνών, για υπολογισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι της δικαιούμενης ετήσιας άδειας ανάπαυσης και ασθενείας, οι αργίες, τα υπηρεσιακά ταξίδια και ο χρόνος εργασίας κατά τη διάρκεια επιφυλακής. Η έννοια του όρου “επιφυλακή” ωστόσο σημαίνει τη συνεχή παρουσία μελών του Στρατού σε καθορισμένο χώρο για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.

Τα μέλη του στρατού δεν απαλλάσσονται καμίας υποχρέωσης για συμμετοχή σε ασκήσεις, παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, εκτέλεση υπηρεσιών για εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, εκπαιδευτές σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και συμμετοχή σε κοινωνικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Για την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων ( όπως αναφέρονται σε παραπάνω παράγραφο) ή συμμετοχής σε νυκτερινή εκπαίδευση πέραν των 8 ωρών μηνιαίως θα παραχωρείται αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης που ποικίλει ανάλογα με την δραστηριότητα. Για παράδειγμα για υπηρεσία που εκτελείται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, επίσημη αργία ή ημέρα που προηγείται επίσημης αργίας παραχωρείται μια ημέρα ανάπαυσης εντός 15νθημέρου. Στα μέλη του Στρατού που εκτελούν υπηρεσίες διανυκτέρευσης σε εργάσιμες ημέρες, καθορίζεται επίσης η προσέλευση για ανάληψη υπηρεσίας στις 11:00.

Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση ωραρίου στον Κυπριακό Στρατό | Ουτοπία ή πραγματικότητα;

Η απουσία θεσμοθετημένου ωραρίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί από το 2014 τους επαγγελματικούς συνδέσμους Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ αντίστοιχα). Το 2015 οι τότε κανονισμοί για ρύθμιση του Ωραρίου Εργασίας των Μελών του Κυπριακού Στρατού αποσύρθηκαν την ύστατη προ της ψήφισης τους -από τον τότε Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη- και αφού είχε προηγηθεί τροποποίηση των άρθρων τους από Βουλή, κατόπιν προσπαθειών των δύο επαγγελματικών συνδέσμων. Η τότε αιτιολόγηση από τον Υπουργό Άμυνας και Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη ήταν ότι με τις αλλαγές που επήλθαν επηρεαζόταν η επιχειρησιακή λειτουργία της Ε.Φ.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος | Στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού οφείλεται η συμμετοχή ΕΦ στην τήρηση των μέτρων

Την μη ψήφιση ωστόσο των σχετικών κανονισμών το 2015, ακολούθησε η απόσπαση σε Αστυνομία περίπου 120 στελεχών της Ε.Φ για ενίσχυση των μέτρων φύλαξης σε αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας, πυροδοτόντας επιπλέον αντιδράσεις από τον ΣΑΚΣ και τον ΣΥΚΣ.

Οι κανονισμοί ωραρίου δεν θα έχουν εφαρμογή για τους Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ) αφού αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στα μόνιμα στελέχη του Κυπριακού Στρατού. Η ρύθμιση ωστόσο των θεμάτων που αφορούν το ωράριο και τα καθήκοντα των ΣΥΟΠ θα συνεχίσει να ρυθμίζεται από τον αρχηγό της Ε.Φ ως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: 

«Χακί Συνδικαλισμός» σε Εθνική Φρουρά | Τι συμβαίνει με εκπροσώπηση ΣΥΟΠ;

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This