ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πολυμερή διάσκεψη για εξεύρεση λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνει ο Σ. Μισέλ
Defence Redefined
Published on 04/09/2020 at 16:37

Πρόταση για “πολυμερή διάσκεψη” για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και “πολιτική καρότου και μαστιγίου” για την Τουρκία προτείνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σε λίγες μέρες θα μεταβεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό, το Γαλλικό, το Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ansa, και το Reuters, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι «μια κλιμάκωση βρίσκεται σε εξέλιξη, με όλο και περισσότερα περιστατικά και στρατιωτικά μέσα στην περιοχή και αυτό πρέπει να σταματήσει».

«Μια πολυμερής διάσκεψη θα μπορούσε, πρώτον, να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και, δεύτερον, στην εξεύρεση λύσεων στα πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε», αναφέρει παρουσιάζοντας μια ιδέα την οποία μοιράστηκε με μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν | Στο τραπέζι η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας και τα γαλλικά μαχητικά Rafale

Η ιδέα αφορά διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ και ευρεία ατζέντα ζητημάτων.

Πηγή του ΚΥΠΕ ξεκαθάρισε ότι η διάσκεψη δεν υποκαθιστά τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για παράλληλη διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί.

«Έχω ήδη καταθέσει ανεπίσημα την ιδέα σε αρκετούς Ευρωπαίους και τρίτους συναδέλφους μεταξύ αυτών και από Τουρκία. Δεν λέω ότι έχουμε ένα σαφές ‘ναι’, αλλά η απάντηση δεν ήταν αρνητική» , αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική προσέγγιση». «Μια συζήτηση για τη μορφή αυτής της Διάσκεψης και οι σχετικές ρυθμίσεις θα ήταν πιο εποικοδομητική απ’ ό,τι η τρέχουσα κατάσταση», σημειώνει ο κ. Μισέλ.

Διαβάστε επίσης: Υπερ της πολιτικής win win η Τουρκία σύμφωνα με τον Ερντογάν

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ακόμα:  «είμαι υπέρ της λογικής του καρότου και του μαστιγίου. Ποια εργαλεία έχουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και ποια για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε την έλλειψη σεβασμού; Ζητούμε σεβασμό. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα», αναφέρει σε σχέση με την επικείμενη σύνοδο κορυφής.

«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», σημειώνει τέλος.

Η Τουρκία θα είναι το βασικό αντικείμενο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This