ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν | Στο τραπέζι η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας και τα γαλλικά μαχητικά Rafale
Defence Redefined
Published on 04/09/2020 at 11:50

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί το Παρίσι για την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Πληροφορίες από τον ελλαδικό Τύπο και συγκεκριμένα από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” αναφέρουν πως η συνάντηση των δύο ηγετών έχει ως στόχο την επισφράγιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πώληση νέων αλλά και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αυτό που απομένει είναι να αποσαφηνιστεί η τελική διατύπωση για το περιεχόμενο της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και εάν αυτή περιλαμβάνει τελικώς την αμυντική συνδρομή του Παρισιού προς την Αθήνα σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”, επιβεβαιώνουν το προχωρημένο των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και τονίζουν πως η Ελλάδα εξετάζει και την αγορά των ΗΠΑ για απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και δη φρεγατών. 

Διαβάστε επίσης: Ανατολική Μεσόγειος | Συνεχίζεται ο πόλεμος των NAVTEX, καταφθάνει σε “ετοιμότητα μάχης” το Charles de Gaulle – Φωτογραφίες

Το επόμενο 15ήμερο κρίνεται ως κρίσιμο, αφού αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η Τουρκία αντιμετωπίζει το φάσμα πολύ αυστηρών κυρώσεων στην ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν και θα επανεξεταστεί συνολικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ το αεροπορικό επιτελείο, εργάζεται πυρετωδώς και ήδη έχουν αποσταλεί έγγραφα ενδιαφέροντος για τα Rafale προς το Παρίσι κι έχουν γίνει οι πρώτες συνομιλίες από κοντά με τη Γαλλική πλευρά.

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, παρουσιάζονται έτοιμοι να παραδώσουν μέσα στο 2021 έναν σημαντικό αριθμό μεταχειρισμένων μαχητικών, με την Ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αποσκευές για τις απαραίτητες αυτοψίες στα υποψήφια αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, 12 είναι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη και η Γαλλία ήδη έχει στείλει γι’ αυτά τις ώρες πτήσης που έχει το καθένα, δηλαδή το ημερολόγιο του κάθε μαχητικού, με την Ελληνική πλευρά να δείχνει ικανοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Οκτώ θα είναι τα καινούρια και με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός ανεβαίνει στα 20 κι όχι 18 που ήταν η αρχική πληροφορία.

Διαβάστε επίσης: Γαλλικά Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale στην Πάφο | Πτήσεις πάνω από την Κύπρο τις επόμενες μέρες

Το  δελταπτέρυγο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος για την Ελληνική Αεροπορία αφού πρόκειται για ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που φέρει στρατηγικής σημασίας όπλα. 

Το Rafale είναι δικινητήριο αεροσκάφος, ικανό να απογειωθεί τόσο από αεροπλανοφόρα όσο και από στεριά. Είναι ευέλικτο και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όλες τις αεροπορικές αποστολές μάχης και μπορεί να προσφέρει: 

  • Αποστολές αεροπορικής υπεροχής και αεροπορικής άμυνας
  • Στενή αεροπορική υποστήριξη
  • Στρατηγικές κρούσεις  
  • Αναγνώριση
  • Προσβολές στόχων επιφανείας και πυρηνική αποτροπή. 

Το Rafale είναι σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό από το 2004 και με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία από το 2006. Με περισσότερες από 30.000 ώρες πτήσης σε επιχειρήσεις, έχει αποδείξει την αξία του σε μάχες στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία. Το αεροσκάφος έχει παραγγελθεί επίσης από την Αίγυπτο (έκδοση F3), το Κατάρ και την Ινδία.

Με πληροφορίες από: ΕΘΝΟΣ / ΕRT.gr / Dassault Aviation

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων | Οι τελευταίες εξελίξεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This