Ουκρανικό | Η Βουλή καταδίκασε με ψήφισμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Οι προεκτάσεις στο Κυπριακό
Defence Redefined
Published on 25/02/2022 at 09:41

Η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.  

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, στηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τάσσεται ως θέση αρχής υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Υπογραμμίζει, περαιτέρω, ότι η ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως κυρίαρχες και ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ συνιστά παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μινσκ και τονίζει ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τους αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου (jus cogens).

Η Βουλή υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιοχές απ’ όπου και αν προέρχεται, αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της δέσμης μέτρων του Μινσκ. Εκφράζει την ανησυχία της ότι η έντονη στρατιωτικοποίηση και η γεωπολιτική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στην περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς.

Τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο εντός του πλαισίου των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και της ανάληψης πρόσθετων διπλωματικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.  

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν

Προεκτάσεις στο Κυπριακό

Στο ψήφισμα η Βουλή καταδικάζει επίσης την προκλητική και υποκριτική στάση της Τουρκίας να καταδικάσει την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όταν η ίδια η Τουρκία αναγνώρισε την παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ούτω καλούμενου ανεξάρτητου κράτους.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επιδείξει συνέπεια και κατ’ επέκταση την ίδια στάση που επέδειξε έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη επί 47 χρόνια κατοχή του  36,7% της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση παράνομων τετελεσμένων με στόχο την επέκταση του εποικισμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της μεροληπτικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου, η οποία υποσκάπτει τη διεθνή νομιμότητα και επιτρέπει την κατίσχυση του λεγόμενου δικαίου των ισχυρών. Την καλεί ταυτόχρονα να τερματίσει την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύει σε διεθνή προβλήματα και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβεβαιώνει επίσης για την ετοιμότητά της να συνδράμει, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις διεθνείς προσπάθειες για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επικράτηση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην Ουκρανία και κατ΄ επέκταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική Κρίση | Οι πρώτες αντιδράσεις από την ρωσική κινητοποίηση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

Το νεοσύστατο cluster, με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», το οποίο προέκυψε από μια εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση…

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

Ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, με αναφορές στον ρόλο και τη θέση της…

Pin It on Pinterest

Share This