ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανικό | Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν
Defence Redefined
Published on 24/02/2022 at 09:50

Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα περί τις 5.00 ώρα Ελλάδος την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” για την “αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση” της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, το Χάρκοβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια.

https://twitter.com/CNN/status/1496685759457333251?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496685759457333251%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F302620%2Ferixeis-sto-ntonetsk-stratiotiki-epixeirisi-sto-ntonmpas-dietaxe-o-poytin 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είχε προηγηθεί αίτημα εκ μέρους της ηγεσίας των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ προς τη Ρωσία για στρατιωτική συνδρομή έναντι “ουκρανικής επιθετικότητας” -ακριβώς το πρόσχημα για εισβολή και επίθεση. Τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν επίσης διαρκώς πληροφορίες περί “ουκρανικών επιθέσεων” στο Ντονμπάς, ενώ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί ιστότοποι της Ουκρανίας δέχονταν μαζικές επιθέσεις.

Περίπου μία ώρα προ του διαγγέλματος Πούτιν είχε κλείσει ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας. Κατόπιν της έναρξης της επιχείρησης, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία λόγω του υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια των πτήσεων.

Στο διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η “προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας”, διατεινόμενος ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία.

Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για “ειδική στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση” της Ουκρανίας.

Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα βαρύνει το ουκρανικό καθεστώς, ενώ διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Σε περίπτωση ξένης ανάμειξης διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως.

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μπάιντεν | Κυρώσεις σε Ρωσική οικονομία, τέρμα στον Nord Stream 2 και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου πληροφοριών του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου, στις 5.00 π.μ. οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησαν εντατικό βομβαρδισμό των ουκρανικών μονάδων στα ανατολικά, εκτοξεύοντας πυραύλους/βόμβες σε αεροδρόμια στο Boryspil, Ozerne, Kulbakino, Chuhuiv, Kramatorsk, Chornobaivka, όπως και σε στρατιωτικές υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 

Την ίδια στιγμή οι Ρωσικές Δυνάμεις ξεκίνησε βομβαρδισμούς πυροβολικού των περιοχών και των οικισμών κατά μήκος των κρατικών συνόρων και διοικητικών ορίων με προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας.

Οι Ουκρανικές Δυνάμεις, κάνοντας χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζουν τις προσπάθειες του εχθρού να παραβιάσει τα κρατικά σύνορα. Η κατάσταση ελέγχεται. Τα ρωσικά στρατεύματα υποφέρουν από απώλειες.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει η ανακοίνωση, καταρρίφθηκαν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα των Ρωσικών Δυνάμεων, δύο άρματα υπέστησαν ζημιές, αρκετά τροχοφόρα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταστράφηκαν.

Ο Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε εντολές για την πρόκληση των μέγιστων ζημιών στον επιτιθέμενο. Δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των υπερασπιστών της Ουκρανίας. Τέλος, ανακοίνωση τελειώνει με τα μηνύματα: “Είμαστε στη γη μας και δεν θα την δώσουμε κάτω! Μαζί στη Νίκη!”

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Σε τεντωμένο σχοινί Ρωσία – Δύση για την κρίση στην Ουκρανία – Οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This